Kunststof recyclaat kan vervuiling bevatten door de vorige toepassing waarvoor het kunststof is gebruikt, of door het product dat in de verpakking zat. Deze vervuiling beperkt de inzetbaarheid van recyclaat in verpakkingen.
Het overheidsprogramma Kunststofverpakkingsafval als grondstof (KVG) maakte een overzicht van de belangrijkste wet- en regelgeving die speelt bij het toepassen van gerecycled kunststof in verpakkingen. Omdat recyclaat vervuild kan zijn is het niet zomaar te gebruiken in voedselverpakkingen (of andere toepassingen), het is namelijk niet foodgrade.
Als je gerecycled kunststof in een voedselverpakking wilt toepassen moet je aan kunnen tonen dat het materiaal voor 95-99% foodgrade is. Hiervoor moet je dus weten waarvoor het kunststof eerder is gebruikt en daarvoor is een gesloten recycling systeem nodig, ook wel closed-loop recycling genoemd. Een voorbeeld hiervan is rPET (gerecycled PET) uit statiegeldflessen. Dit materiaal kan dan ook in voedselverpakkingen worden gebruikt. Op dit moment is foodgrade rPP en rHDPE niet beschikbaar.