Alles over herbruikbare verpakkingen

Kennis

Een circulaire economie biedt kansen om op een andere manier met verpakkingen om te gaan, bijvoorbeeld door ze te hergebruiken. Een overzicht van kennis, inspiratie en best practises.

Ingeborg Gort-Duurkoop
reuse_1

Kennis

  • Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een community of practice voor herbruikbare verpakkingen.
  • Werkgroep rondom re-use van het Plastic Pact.
  • De Ellen MacArthur Foundation verkent in een rapport verschillende hergebruiksystemen voor verpakkingen en bijbehorende praktijkvoorbeelden.
  • Tips voor het gebruik van duurzame retourverpakkingen door Thuiswinkel.org. Deze branche heeft zich ten doel gesteld dat in 2023 10% van de e-commerce verpakkingen herbruikbaar zijn.
  • Op festivals worden steeds vaker herbruikbare bekers ingezet. Plastic Promise is een landelijk platform waarop pioniers hun kennis en ambities delen om het gebruik van wegwerpplastic in de evenementenindustrie te verminderen en het gebruikte plastic hoogwaardig te recyclen.
  • Mission Reuse is een samenwerkingsverband van Enviu, Recycling Netwerk Benelux en Natuur & Milieu. Samen maken ze met het transitieprogramma Mission Reuse herbruikbare verpakkingsoplossingen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Op de website zijn onder meer onderzoeken en projecten te vinden.
  • Network for Circular Plastic Packaging ontwikkelde de ‘Design Guide Reuse and recycling of plastic packaging for private consumers’ (pdf).
  • De Ellen MacArthur Foundation ontwikkelde de Upstream Innovation Guide. De boodschap: tackle een probleem door terug naar de basis te gaan. Dus in plaats van nadenken over wat we moeten met een berg afval, nadenken over hoe we het afval kunnen voorkomen. Upstream Innovation biedt oplossingen om verpakkingsafval ‘weg’ te ontwerpen, waarvan Reuse er รฉรฉn is.

Inspiratie: Best Practises

  • Binnen de retail B2C-sector bestaan er al heel lang verpakkingen met statiegeld: denk aan het bierkrat. Maar natuurlijk ook de kratjes die AH bijvoorbeeld voor de boodschappenservice inzet met statiegeld. En er gebeurt meer binnen supermarkten op dat vlak: CBL-fusten, groente- en fruitkratten, broodkratten en bloemendisplays.
  • Een ander initiatief binnen de B2C-sector: Pieter Pot. Pieter Pot bezorgt boodschappen in herbruikbare glazen statiegeldpotten.
  • Nog een B2C-initiatief: het Belgische Billie Cup. Een herbruikbare beker met statiegeld voor warme en koude dranken zoals koffie en smoothies.
  • ย Ozarka is een mooi voorbeeld van een B2B-initiatief in de cateringsector. Ozarka biedt een alternatief voor wegwerpverpakkingen, met een herbruikbaar product waar statiegeld op zit.
  • Ook koffieproducenten, zoals Peeze, denken na over B2B re-use concepten: herbruikbare glazen potten die direct op een koffiebonenmaler geplaatst kunnen worden.
  • Vier mogelijkheden voor herbruikbare verpakkingen door Thuiswinkel.org: RePack, Schoeller Allibert, PostNL en Paardekooper.
  • PostNL en Futurumshop, een online shop voor wielrenners en mountainbikers, testten in 2018 flexibele herbruikbare verpakkingen die tot duizend keer opnieuw gebruikt kunnen worden.
Ingeborg Gort-Duurkoop

Ingeborg Gort ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van duurzame producten en diensten. Dit doet ze door middel van praktische adviezen op het gebied van materiaalgebruik, maar ook door het samenbrengen en begeleiden van ketenpartijen.

Ingeborg is kunststofexpert, en heeft ruim 10 jaar ervaring in product design en new business development bij diverse onderdelen van The Vita Group, wereldwijd producent van industriรซle polymeren. Met haar achtergrond in Industrieel ontwerpen en Design management (TU Delft, EURIB) overziet ze de kansen en uitdagingen op zowel product- als procesniveau.

Bij CIRCO is Ingeborg Sector Expert Kunststoffen & Consumptiegoederen en trainer.

Stel een vraag