Samen met Modint organiseerde CIRCO twee Tracks, en er komt binnenkort nog één aan. Corien Beks, branchemanager voor bedrijfskleding en mode bij Modint: “De CIRCO Tracks zijn onderdeel van een groter proces, waarbij we met zijn allen stappen zetten richting een duurzame en circulaire sector.”
In hoeverre speelt circulariteit al een rol in de modebranche?
“De modebranche is een grote en gevarieerde sector, het verschilt heel erg per tak. Vanuit Modint bedienen we ook verschillende groepen, maar bij de Track die we vorig jaar organiseerden lag de focus op bedrijfskleding. In deze branche is de overheid vaak opdrachtgever, en die vraagt in toenemende mate om duurzame en circulaire toepassingen. Bovendien gaat het hierbij om business to business (B2B), waardoor het gemakkelijker is om de kleding als bedrijf zelf ook weer in te zamelen. Daarom is het belang van ketensamenwerking hier relatief groot.”
Wat zijn uitdagingen en oplossingen op dit gebied?
“In de bedrijfskleding is zeker veel aandacht voor circulariteit, en er zijn veel initiatieven. Tegelijkertijd zijn bedrijven zoekend in oplossingen die het beste bij hun bedrijfsvoering passen. Wat is er mogelijk, hoe zit het in de keten, waar willen we naartoe? Onderlinge kennisuitwisseling is daarom heel belangrijk.”
“Bij bedrijfskleding is veiligheid erg belangrijk en gaat niet altijd samen met circulariteit, waardoor de kleding moeilijk te recyclen is. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidshesjes met reflecterende stroken erop. Recyclen wordt gemakkelijker met monomateriaal, maar dat kan bij bedrijfskleding dus vaak niet. Belangrijke vragen die nu spelen zijn: hoe kunnen we kleding innemen zonder dat het de verbrandingsoven in gaat? Wie kan het innemen? Hoe richten we de collectieve retourlogistiek in? Dat zijn dingen die we met de hele keten moeten bekijken.”
Wat kan Modint hierin betekenen?
“Modint heeft contact met veel bedrijven in de sector, en daardoor een goed beeld van wat er speelt. We merkten tijdens de vorige Track dat bedrijven ook wel naar ons kijken, want er moeten stappen worden gezet in de collectieve inzameling, door de ketensamenwerking te verbeteren. Wij pakken als Modint ook zeker onze rol hierin. Voor ons is de richting naar circulair textiel onomkeerbaar. We zijn daarom ook deelnemer aan het convenant Duurzame Kleding en Textiel, en we zijn zelfs actief betrokken geweest bij de totstandkoming hiervan. Het gebruik van virgin materialen, of het nu gaat om katoen of polyester, eist zijn tol en we moeten met de kleding- en textielsector kijken naar alternatieven en hergebruik. We willen toe naar circulair en duurzaam textiel, waarbij grondstoffen in de keten blijven.”
Discussieer mee