Netwerkpartner aan het woord: NEBIFA

Update

Het organiseren van Tracks en Classes doet CIRCO niet alleen. Sterker nog, de samenwerking met partners is voor CIRCO van essentieel belang om haar doelen te bereiken. Wie zijn die partners en waarom kiezen zij ervoor om samen met CIRCO in te zetten op een circulaire toekomst?

iStock-1126017614

Met het Rijksvastgoedbedrijf en NEBIFA organiseerde CIRCO een Track over circulaire binnenwandsystemen. Leo Oosterveen, branchemanager bij NEBIFA: “Verplaatsbare binnenwandsystemen zijn bij uitstek geschikt voor circulair gebouwbeheer.”

Welke rol speelt circulariteit op dit moment in de markt van binnenwandsystemen?

“Sommige leveranciers en fabrikanten zijn er al jaren mee bezig, maar anderen helemaal niet. En dat terwijl verplaatsbare binnenwanden bij uitstek geschikt zijn voor een circulaire manier van werken. Het vereist alleen wel een andere manier van denken en doen. Als je de vele vierkante meters binnenwand die zich bevinden in bijvoorbeeld een groot kantoor gaat zien als voorraad, kun je die binnen het gebouw en tussen verschillende gebouwen gaan uitwisselen als er verbouwd wordt of de indeling verandert. Deze boodschap willen we als NEBIFA dan ook overbrengen aan onze leden. De CIRCO Track is een goede manier om dat te doen.”

Hoe heb je de Track ervaren?

“Ik vond vooral de eerste dag heel inspirerend. Het leuke was dat we die dag terecht konden bij een ondernemer die duurzaam advies geeft in de landbouwsector. Hij vond dat zijn pand daarom ook duurzaam moest zijn en heeft het laten ombouwen tot een compleet circulair pand. Hij heeft ons rondgeleid en verteld over zijn visie en struikelblokken. Ook de ontwerper en de uitvoerder waren aanwezig om te vertellen hoe zij het proces hebben ervaren. De ontwerper vertelde dat hij zich wel even achter zijn oren moest krabben, want hij was het niet gewend om circulair te ontwerpen. Hij had minder vrijheid, want hij zat vast aan de spullen die er al waren. Normaal gesproken wordt een pand helemaal gestript en begin je met een schone lei. Ook de uitvoering moest anders dan gebruikelijk, waardoor daar ook meer druk op kwam te liggen. Al deze verhalen waren heel verhelderend om duidelijk te krijgen wat er allemaal komt kijken bij het circulair inrichten van een pand.”

2019-09-06_Circo-Track_Juri-Hiensch_MG-1501

Wat heeft de Track opgeleverd?

“We organiseerden de Track samen met het Rijksvastgoedbedrijf. Deze samenwerking zorgde voor een beter wederzijds begrip van elkaars mogelijke rollen in circulair gebouwbeheer en veel plannen voor de toekomst. We kwamen er met zijn allen al vrij snel achter dat iedereen het erover eens is dat circulair werken in onze branche goed kan en dat het CO2-uitstoot vermindert. Toch blijkt de praktijk vaak weerbarstiger. Vooral op dit vlak hebben we veel geleerd; waar liggen de struikelblokken in de praktijk en wat kunnen we hieraan doen?”

“Het blijkt dat er niet genoeg inzicht is in het totale kostenplaatje van circulair werken: de focus ligt compleet op initiële kosten, en niet op de total cost of ownership. Daarnaast is het heel duidelijk wat precies de kosten zijn van verplaatsbare wanden, maar bij niet-verplaatsbare wanden is dat veel minder het geval. Die kosten zitten namelijk voor een deel verborgen in het schilder-, stuc- en metselwerk. Verder speelt mee dat mensen heel erg gewend zijn om op een bepaalde manier te werken, en ze daar maar moeilijk verandering in kunnen brengen. Al helemaal omdat ze werken in een keten.”

Wat zou je anders doen bij een volgende Track?

“Dan zou ik proberen om alle spelers die betrokken zijn bij een circulair bouwproject aan tafel te krijgen in de Track. Ik merkte bij de vorige Track dat sommige mensen die belangrijke beslissingen over circulariteit moeten nemen, niet aan tafel zaten, zoals projectleiders. Als je echt iets wilt bereiken is het belangrijk om dat soort mensen ook mee te nemen in de circulaire gedachte.”

Wil je ook bekijken wat de mogelijkheden zijn om een Track of Class te organiseren in samenwerking met CIRCO? Neem contact op met Karianne Vermaas.

Leo Oosterveen

Leo Oosterveen, branchemanager NEBIFA

Discussieer mee