Met de Nederlandse Federatie Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) heeft CIRCO al meerdere succesvolle Tracks georganiseerd. Martin van Dord, innovatiecoach bij NRK en Holland Chemistry: “Als wij iets willen bereiken op het gebied van innovatie en circulariteit moet dat door middel van samenwerking in de keten.”
Waarom werkt de samenwerking van NRK en CIRCO zo goed?
“Voor NRK is de samenwerking met ketenpartners altijd al heel belangrijk geweest, omdat onze achterban grotendeels toeleverancier is. Onze leden zijn ketenpartners van grote merkeigenaren, daar maken ze onderdelen voor. Dus als wij iets willen bereiken op het gebied van innovatie en circulariteit, moet dat door middel van samenwerking in de keten. Daar komt bij dat de keten zo complex is dat je als individueel bedrijf nooit kennis van alle stappen kunt hebben. Daarom zetten wij als brancheorganisatie al jaren sterk in op ketensamenwerking. Omdat het CIRCO-format daar ook erg gericht op is, past dat nu heel goed in onze programmering.”
“Als brancheorganisatie hebben we veel contacten in de branche en kennis van wat er speelt. Zo kunnen we in de Tracks de thema’s agenderen die urgent zijn en waar energie in zit. En bij het benaderen van deelnemers is ons voordeel dat we zowel kunststofverwerkers als -recyclers als lid hebben, waardoor we meerdere ketenposities kunnen invullen.”
“Binnen onze branche ligt de prioriteit op het sluiten van de materiaalketen, dus zorgen dat je producten maakt die volledig hergebruikt kunnen worden”
Martin van Dord – innovatiecoach bij NRK
Hoe ziet het proces rond het organiseren van een Track eruit?
“In het begin startten we het traject van een Track met een presentatie voor een paar geïnteresseerde bedrijven. Maar de stap naar een Track bleek dan te groot, want veel bedrijven hadden bij aanvang van de Track nog geen idee waarmee ze aan de slag wilden. Daarom organiseren we nu als tussenstap nog een ‘intake workshop’, een soort brainstorm waarbij we samen met CIRCO de keten gaan uitpluizen en verkennen wat er speelt. De bedoeling is dat bedrijven aan het einde van de middag een concreet idee hebben van de case waarmee ze aan de slag willen tijdens de Track.”
“Vervolgens gaan we het proces in van het ‘bouwen’. Welke partners kunnen we erbij halen, wie heeft welke contacten? Wie wil meedoen rond welke thema’s? Vervolgens benaderen zowel CIRCO als wij bedrijven. Ik merk vaak dat zodra we een paar deelnemers hebben gevonden, er een soort ‘zwaan-kleef-aan-effect’ ontstaat, en de energie rond zo’n Track steeds meer toeneemt. Erg leuk om te zien.”
Welke rol speelt circulariteit in de kunststof- en rubberindustrie?
“Binnen onze branche ligt de prioriteit op het sluiten van de materiaalketen, dus zorgen dat je producten maakt die volledig hergebruikt kunnen worden. Dat kan onder meer met slim ontwerp en slim materiaalgebruik. Daarbij stimuleren wij de inzet van recyclaten en biobased materiaal. Verder is plastic waste een thema dat momenteel natuurlijk veel aandacht krijgt, waarbij de emoties soms hoog oplopen. Tegelijkertijd merken we dat de scherpe kantjes er een beetje af zijn omdat veel mensen ook wel inzien dat kunststof een belangrijke rol heeft bij het bereiken van CO2-reductie en in de circulaire economie. Maar we spelen er wel op in, zo organiseren we samen onder meer een Track over single-use plastics.”
Discussieer mee