Een interview met Tjeerd van Dijk (Senior Milieutechnisch medewerker Toezicht bij ODWH) en Bart van Oort (Adviseur/projectleider Duurzaamheid bij ODWH). “De Track was voor ons als Omgevingsdienst een mooie manier om onze nieuwe rol als adviseur te laten zien aan bedrijven, en met ze mee te denken over waar we de regelgeving wellicht wat kunnen oprekken.”
Wat was voor de ODWH de aanleiding om samen met CIRCO deze Track te organiseren?
“De concrete aanleiding was een vraag vanuit Natuurmonumenten: we halen 50.000 kuub rietmaaisel per jaar uit de Nieuwkoopse Plassen, maar het composteren gaat niet goed. Zijn er nog andere mogelijkheden om iets te doen met dit maaisel? We zijn toen samen met een bedrijf uit Brabant een pilot gestart om er bermpalen van biobased composiet van te maken. Dat lukte. Toen dachten we: dat kunnen we ook doen met andere organische reststromen. Voordat we het wisten begon het te lopen. Het hielp dat de provincie Zuid-Holland ervoor open stond, want circulaire economie staat in hun collegeprogramma. Dat was eigenlijk het begin van de Track.”
Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan bij het organiseren van de Track?
“Ons doel was om bedrijven uit de hele keten samen te brengen, van eigenaren en producenten, verwerkers tot afnemers van organische reststromen. Op onze oproep reageerden aanvankelijk vooral veel partijen die reststromen overhadden waarmee ze niet veel konden naast composteren. Uiteindelijk bleek het belangrijkste om er ook een eindafnemer bij te hebben. Want wie gaat die bermpalen of andere circulaire producten van organische reststromen afnemen? Daar hebben we toen partijen bij gezocht die hierin iets zouden kunnen betekenen.”
Discussieer mee