PLATE-conferentie: schatkamer aan kennis en (circulaire) innovatie

Update

Begin juni vond aan de prestigieuze Aalto University in Finland de Product Lifetimes And The Environment (PLATE) conferentie plaats. Dit evenement, voor de 5e keer georganiseerd, richt zich op de levensduur van producten in de context van duurzaamheid. Het bracht een internationaal gezelschap van zo'n 200 deelnemers samen, afkomstig uit diverse disciplines zoals ontwerp, engineering, bedrijfsbeheer en milieuwetenschappen. Ook Flora Poppelaars en Tim de Ruiter, werkzaam in het Circulaire Economie team van Partners for Innovation, waren erbij. We vroegen Flora en Tim naar hun ervaringen.

Eddy Carree

Schermafbeelding 2023-07-20 om 12.10.51

Tijdens deze drie inspirerende dagen werden er talloze lezingen en workshops gegeven. Zo kwamen de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de levensduur van producten aan bod. De nadruk lag op de inner loops van de circulaire economie. Hoe zorg je ervoor dat de materialen in je product de hoogste waarde behouden tijdens en na het einde van de levensduur? Wat komt er allemaal bij kijken als je aan de slag gaat met hergebruik, delen of refurbishing? 

Er waren sessies over innovatieve businessmodellen, nieuwe ontwerpmethoden en -theorieën, gedragsverandering en het belang van onderwijs. Ook was er veel ruimte voor casestudies uit verschillende sectoren, zoals textiel, verpakkingen, elektronica en hernieuwbare energie.

Krachtige keynotes

Dr. Tamar Makov presenteerde de verborgen milieukosten van het retourneren van consumentenproducten. Ze bracht schijnende feiten aan het licht, zoals dat bijna de helft van de geretourneerde producten nooit meer gebruikt wordt en uiteindelijk gerecycled, gestort of verbrand wordt. Dit gaat gepaard met grote verspilling van materialen en energie. Dr. Makov’s onderzoek heeft aangetoond dat de impact van ongebruikte producten veel groter is dan alleen de directe emissies in verband met transport en verwerking.

Daarnaast bracht RISE, het Research Institutes of Sweden, een inspirerende keynote over Future Adaptive Design. Anneli Selvefors en Thomas Nyström presenteerden innovatieve methodologieën om bedrijven te helpen bij het ontwerpen van producten die zich kunnen aanpassen aan de veranderende tijden. Door rekening te houden met toekomstige onzekerheden en risico’s van voortijdige veroudering, kunnen bedrijven de levensduur van producten verlengen en tegelijkertijd de kosten en de ecologische voetafdruk verlagen.

Emma Fromberg wist het publiek te verrassen met haar presentatie over de circulaire economie door de lens van de bosmetafoor. Ze wees erop dat metaforen die gebruikelijk zijn voor teksten over de circulaire economie, focussen op concepten van sport en oorlog. Dit doet geen recht aan de wederzijds voordelige relaties en gezamenlijke doelen die de basis vormen van een circulaire economie. In plaats daarvan introduceerde ze het idee van het bos, waarin bedrijven als bomen, schimmels en bacteriën met elkaar in balans zijn, met concurrentie én onderlinge afhankelijkheid. Deze nieuwe metafoor biedt een alternatieve en verfrissende kijk op bedrijven in een circulaire economie.

Tot slot; Daniela Pigosso en Daniel Guzzo van REBOUNDLESS verzorgden een interessante presentatie en workshop. REBOUNDLESS is een project dat zich richt op onderzoek naar het voorkomen van het rebound effect. Door efficiënter om te gaan met natuurlijke hulpbronnen kunnen de productie en het gebruik van goederen en diensten goedkoper worden, waardoor de vraag ernaar juist toeneemt. Met een praktijkvoorbeeld: het geld dat je bespaart door het kopen van een refurbished smartphone kan je ergens anders aan uitgeven en op die manier ook milieu-impact hebben. In de workshop oefenden de deelnemers met een methode om deze effecten goed in kaart te brengen én ze zo veel mogelijk te voorkomen. 

Topje van de ijsberg

Met meer dan 150 lezingen en workshops was de PLATE-conferentie een ware schatkamer vol kennis en (circulaire) innovatie. De gepresenteerde onderzoeken zullen in de herfst worden gepubliceerd en voor iedereen gratis toegankelijk zijn via de website van PLATE.

Nu al meer weten over PLATE 2023? Kijk dan eens op https://www.plateconference.org/

Eddy Carree

Eddy is een denker die doet. Dat zie je terug in zijn aanpak en in dat wat hij oplevert. Met een continue scherpe focus bepaalt hij voor organisaties de merkstrategie en vertaalt deze naar communicatie die ertoe doet. Hij zet het aan en maakt het af. Gecombineerd met een goed gevoel voor wat mooi is en wat werkt. Strategie en communicatie die enthousiast maakt en in beweging zet.

Stel een vraag

Discussieer mee