Auteur: Dennis Derksen
Deelname aan de CIRCO Track is in lijn met de duurzame ambities van Wienerberger. Deze ambities gaan uiteraard verder dan alleen de folie, maar die heeft wel degelijk de volle aandacht van het bedrijf. “Sinds dit jaar worden al onze krimphoezen met 30 procent post consumer recyclaat gemaakt. Datzelfde willen we gaan doen voor de stretchhoezen”, zegt manager duurzaamheid Dorien van der Weele.
Al geruime tijd wordt bij het bedrijf, dat negentien fabrieken in Nederland heeft, gesproken over de ‘stip op de horizon’: een volledig circulaire folie. Daar is nog veel voor nodig, zoals ten aanzien van de bedrukking. “Informatie zal altijd op de een of andere manier op de verpakking moeten staan. Maar door de inkt is de folie lastiger te recyclen. Dus denken we in plaats daarvan aan een sleeve om de folie, of een volledig blanco verpakking met een sticker.”
Van der Weele had gehoopt hier tijdens de Track direct uitsluitsel over te krijgen. “Dat is helaas niet gebeurd, maar toch was het interessant om met de partijen aan tafel te zitten. Je bouwt het netwerk op, krijgt inspirerende dialogen en je leert hoe het recyclingproces werkt. En je hoort van de concullega’s dat ze eigenlijk dezelfde struggles hebben als wij. Een soort snelkookpan, waarmee je in een paar middagen toch een heel stuk verder komt.”
Project rond circulair bouwen
Tijdens de CIRCO Track gingen de deelnemers onder andere in gesprek over de toepassing van recyclaat in de formuleringen, het creëren van schone en uniforme retourstromen in semi-gesloten loops en het verwijderen van storende toevoegingen als EVOH of andere additieven. Ook werd gekeken naar opties voor hergebruik, als dat een betere Life Cycle Analyse (LCA) kan opleveren dan inzamelen en recyclen. Door de folieverpakkingen te hergebruiken of te recyclen en de inzameling beter te organiseren, zal de afvalstroom die nu nog richting de afvalverwerkers gaat fors verminderen.
De deelnemers werken binnen een vervolgtraject gezamenlijk aan het bereiken van die doelen. In week 17 werd in de hoofdstad samen met HSB bouw alvast een project rond circulair bouwen opgestart. “We hebben daar allerlei folies ingezet en inzameltechnieken getest, in combinatie met onze circulaire kunststof pallets en ladingdragers”, zegt Henk Kras van KRAS Recycling en Circular Plastics. Hij is tevens actief binnen de Circular Plastics Alliance, het platform dat werkt aan circulaire oplossingen voor onder andere de retail en de bouw.
Discussieer mee