Circulair bouwen

In de transitie naar een circulaire economie is een belangrijke rol weggelegd voor de bouw- en infrasector. Maar wat is circulair bouwen precies? En hoe breng je dit in de praktijk?

Van lineair naar circulair bouwen

“Binnen de bouw spelen mooie initiatieven in proeftuinen, zoals circulaire sociale woningbouw. Maar er is nog veel werk te doen om circulariteit onderdeel van de bouwopgave te maken – inclusief renovatie, transformatie en infra. Zowel vanuit de opdrachtgever, die de juiste vraag moet stellen, als in circulair ontwerp van de opdrachtnemer. Slim omgaan met grote duurzaamheidsopgaven in de bouw, met klimaatadaptatie, biodiversiteit, CO2-reductie, energietransitie. Altijd in samenhang kijken naar de win-win-win. Daar willen we naartoe!”

Barbara Middelhoff, sectorlead Bouw bij CIRCO.

Circulair beton

Bekijk de video

Video

Gevels as a Service

Bekijk de video

Video

Circulaire sociale woningbouw

Lees het interview

Interview

Architect aan het woord

Lees het interview

Interview

Goede voorbeelden

Bekijk goede voorbeelden

Cases

Spijker je kennis bij

Naar kennis

Kennis

Wat kan CIRCO voor jou betekenen?

In een circulaire economie ligt de nadruk op het sluiten van kringlopen en op het voorkomen van afval en verspilling. Circulair bouwen betekent dus dat gebouwen en infrastructuur ontwikkeld, gebruikt én hergebruikt worden, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten en de leefomgeving te vervuilen. Circulariteit is niet alleen goed voor de planeet. Het creëert ook ontzettend veel businesskansen.

Nederland werkt toe naar een volledig circulaire bouwsector in 2050. Om dat te bereiken, zijn alle ketenpartijen nodig. Van bouwers, (onder)aannemers en slopers tot materiaalleveranciers, architecten en opdrachtgevers. CIRCO brengt deze ketenpartners bij elkaar om samen te werken aan circulaire proposities.

Klik hier en ontdek meer over CIRCO!

 

Uitgelicht

Hoe maak je een weloverwogen materiaalkeuze?

CIRCO heeft voor jou de kennis, ervaringen en cases uit de bouw, van verschillende materiaalsoorten, op een rijtje gezet in De Materialen Module Bouw.

In dit document geeft Rijkswaterstaat een overzicht van allerlei alternatieven voor circulair wegmeubilair die ze hebben toegepast of getest. Denk bijvoorbeeld aan geleideconstructies, hemelwaterafvoer en verlichting. Een mooie inspiratiebron om te zien wat er aan innovaties op de markt is.

De Nederlandse bouw- en sloopsector is met 23 miljoen ton afval verantwoordelijk voor ruim een derde van de totale afvalstroom in Nederland. Vaak ziet men het slopen van gebouwen als noodzakelijke, maar vervelende kostenpost. Terwijl deze gebouwen veel waardevolle grondstoffen bevatten die bij de sloop verloren gaan. Dit kan anders, dachten de oprichters van New Horizon. Het bedrijf wint bouwmaterialen- en producten uit gebouwen, zodat ze volwaardig in een nieuw project hergebruikt kunnen worden.

Wat doet CIRCO?

CIRCO helpt ondernemers en ontwerpers om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen. Om momenten van waardeverlies om te zetten in economische kansen. Met de bewezen methode van CIRCO creëer je in korte tijd een circulaire propositie. En je krijgt de tools in handen om deze direct in de praktijk te brengen. We doen dit voor vier belangrijke sectoren, waaronder de bouw.

Ben jij dus als professional onderdeel van de bouwsector? En wil jij werken aan een duurzame én winstgevende business? Dan heb je bij CIRCO het juiste startpunt gevonden!

Hieronder vind je de Circular Business Workshop Tracks die CIRCO op dit moment aanbiedt voor de sector Bouw. Bekijk ook de agenda voor alle workshops.