Toys that Last: op weg naar een duurzame speelgoedbranche

Update

Maar liefst 80% van het speelgoed eindigt in een verbrandingsoven, op een vuilnisbelt of in de oceaan. Dat moet anders! Stichting Speelgoed Nederland (SGN) nodigt de speelgoedbranche daarom uit om aan de slag te gaan met circulair ontwerp.

Bas Roelofs
Bas Roelofs

Toys that last

De wereldwijde speelgoed -en gaming markt werd in 2021 geschat op US$305.57 miljard dollar. Theworldounts.com schat in dat voor elke miljoen dollar omzet 40 ton plastic wordt gebruikt. Dat telt jaarlijks op tot een verbijsterende 12.22 miljoen ton. De Ellen MacArthur Foundation berekende op haar beurt dat maar liefst 80% hiervan eindigt in een verbrandingsoven, op een vuilnisbelt of in de oceaan. Dat is, gerekend op ongeveer 2 miljard kinderen (bron: UN) die op aarde leven, 5 kilo plasticafval per kind per jaar. Enkel aan speelgoed.

De SGN (Stichting Speelgoed Nederland) – organisator van de jaarlijkse ‘Speelgoed van het jaar’ verkiezing – vindt dat we hier wat aan moeten doen.

Maar: als speelgoed zo belangrijk is om kinderen op te laten groeien tot gezonde en gelukkige volwassenen, en we er óók voor willen zorgen dat zij straks nog kunnen leven en spelen op een gezonde planeet, is een drastische verandering nodig. Ook in de speelgoedindustrie.

Het is nu de tijd om speelgoed te ontwikkelen dat zowel technisch, als in gebruik zo lang als mogelijk mee gaat. Dit vergt het ontwerp van andere producten. Met andere middelen, maar ook het ontwikkelen van andere businessmodellen. De nadruk ligt op de kansen die dit gaat bieden.

 

Een lange en hobbelige weg. Dus begin vandaag.

We kennen een klein aantal spelers dat dit al langere tijd erkent. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van duurzaam, of ten minste duurzamer speelgoed. Maar slechts weinig spelers combineren dit met andere businessmodellen. Hierdoor is het klassieke: ‘Sell more, Sell faster’ principe waarin speelgoed wordt gemaakt, verkocht, gebruikt en (uiteindelijk) afgedankt nog steeds dominant in onze branche.

De weg naar een volledig circulaire en duurzame speelgoedindustrie is lang en zal vele hobbels kennen. Het is een illusie te denken dat dit zomaar in één keer gerealiseerd kan worden. Juist daarom is het van cruciaal belang dat de speelgoedbranche vandaag start met de zoektocht naar hoe dit te realiseren.

Omdat dit zal moeten (al dan niet gedreven door schaarste dan wel regelgeving die op ons afkomt). Maar zeker ook omdat deze ontwikkeling grote commerciële kansen biedt aan bedrijven die hier het voortouw in nemen.

Emile Kalis, namens de SGN:
Om Speelgoedbedrijven, te beginnen met de Nederlandse, te stimuleren in beweging te komen, zijn wij in 2021 gestart met een categorie ‘Duurzaam speelgoed’ bij de Speelgoed van het jaar verkiezing. Dat was maar een eerste proefballonnetje. Uiteindelijk voorzien we dat dit geen aparte categorie meer moet zijn maar dat duurzaamheid, op termijn, in wezen een voorwaarde zal zijn om überhaupt mee te kunnen doen. De stappen kunnen we met z’n allen maken.”

 

Praktische ondersteuning voor speelgoedbedrijven

Roepen is 1, doen is 2”, aldus Kalis. “Terugblikken heeft geen zin, de planeet is van ons allemaal. Wat kunnen de speelgoedbedrijven doen om mee te gaan werken aan het terugdringen van de afvalberg; haalbaar en realistisch”.

Om de speelgoedsector praktisch te ondersteunen op hun weg naar een circulair producten -en dienstenaanbod, start de SGN in 2023 met het initiatief “Toys That Last”.

Een nieuwe beweging. Waarin een dialoog wordt gefaciliteerd samen met spelers uit de speelgoedbranche, ervaringen worden gedeeld en deelnemers aan dit initiatief worden geholpen en gestimuleerd om concreet stappen te gaan ondernemen.

In het tweede kwartaal van dit jaar worden vanuit de SGN, onder de noemer ‘Toys That Last’, twee CIRCO Tracks (workshops) georganiseerd speciaal gericht op de speelgoedbranche:

Per Track is er plaats voor 8 tot 12 deelnemende bedrijven (uitgaande van twee deelnemers per bedrijf).

Iedereen in de speelgoedbranche die concreet aan de slag wil met het ontwikkelen van (meer) circulaire waarde proposities is van harte welkom: Nederlandse fabrikanten, maar ook importeurs, retailers en hun internationale leveranciers.

 

Meer weten?

Neem contact op met Bas Roelofs.

 

Photocredit: Daniel K Chueng (via unsplash.com)

Bas Roelofs
Bas Roelofs

In een snel veranderende wereld helpt Bas bedrijven om een gezonde boterham te verdienen zonder een troep te maken van de wereld om ons heen. Bas is CIRCO trainer in binnen- en buitenland sinds 2017 en coördinator hoger onderwijs sinds 2019.

Bas is industrieel ontwerper en heeft ruim 20 jaar ervaring als stuurman van marketing en productontwikkeling in drie maakbedrijven (Philips, Berg toys, Thule). Sinds 2015 ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van duurzame dan wel circulaire waardeproposities. Bas is mede-oprcihter van de design coöperatie Sustar | Practical navigators to sustainable business.

Lees ook het interview met Bas op deze website.

In a rapidly changing world, Bas helps companies to earn a healthy living without making a mess of the world around us. Bas has been a CIRCO trainer in The Netherlands and abroad since 2017, and higher education coordinator since 2019.

Bas is an industrial designer and has more than 20 years of experience in marketing and product development in three manufacturing companies (Philips, Berg toys, Thule). Since 2015 he supports businesses in the creation of circular / sustainable value propositions. Bas is co-founder of the cooperative of designers: Sustar | Practical navigators to sustainable business

Stel een vraag

Discussieer mee