Waarom zet je je in voor CIRCO?
“Toen ik een paar jaar geleden nog werkte bij Critical Minds, waar ik me vooral bezighield met projectbeheersing in de scheepsbouw, wilde ik graag meer doen met duurzaamheid en circulaire economie. Maar dan wel iets dat echt impact heeft. Ik kwam uit bij CIRCO en nodigde een van mijn klanten, Schelde Exotech, uit om mee te doen aan een Track. Ik koos bewust voor een nuchter Zeeuws bedrijf, met de gedachte: als zij het iets vinden, dan werkt het écht. En dat was zo. De CIRCO-methode sluit aan bij waar bedrijven mee bezig zijn, en waar ze concreet iets mee kunnen. Dat spreekt me heel erg aan. Ook binnen mijn eigen bedrijf richt ik me vooral op circulair ondernemen, en dan specifiek het implementeren van praktische en haalbare circulaire proposities.”
Wat is jouw persoonlijke invalshoek bij CIRCO?
“Ik richt me echt op de business- en sustainability-kant en dan specifiek op de implementatie. Ik vind het belangrijk dat bedrijven na een Track daadwerkelijk aan de slag gaan met de kennis en inzichten die ze hebben opgedaan. En dat is nog best een uitdaging, want ik spreek veel ondernemers vol goede voornemens die na een Track toch weer terugkomen in de dagelijkse drukte. Waarna hun mooie plannen in een la belanden. De vraag is dan: hoe voorkom je dat?
“Een tip die ik aan veel bedrijven geef is om je plannen niet te groot te maken. Je hoeft niet gelijk samenwerkingen op te zetten met de hele keten. Begin klein, daarna kun je altijd nog gaan opschalen en experimenteren. Ook adviseer ik bedrijven om hun circulaire propositie en dienstverlening te laten aansluiten bij de stand van zaken in een bedrijf op dat moment. Wat speelt er al, en hoe kun je daarbij aanhaken? Het is belangrijk om de juiste toon te vinden op het juiste moment, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.”
Discussieer mee