Trainer aan het woord: Bas Roelofs

Update

De Tracks en Classes van CIRCO worden door een groeiend aantal trainers verzorgd, in binnen- en buitenland. Wie zijn deze trainers en waarom zetten zij zich in voor een circulaire economie door te trainen op basis van circulaire ontwerpstrategieën en verdienmodellen?

Bas Roelofs

Kun je om te beginnen iets over jezelf vertellen?

“Ik woon in Apeldoorn, ben getrouwd en heb twee dochters. Ik heb een eigen bedrijf, kind-ID, waarmee ik ondernemers help die willen innoveren maar moeite hebben om dit efficiënt en effectief te doen. Hoe kun je verduurzamen en tegelijkertijd commercieel succesvol zijn? Welke kant gaan we op? Dat sluit naadloos aan bij wat CIRCO doet. Ik werk nu ongeveer vijf jaar voor mezelf, maar daarvoor heb ik altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Oorspronkelijk ben ik afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft.”

“In de loop van mijn carrière begon het te schuren dat ik vooral bezig was met het verkopen van zoveel mogelijk spullen. Ook al was ik bij Philips, BERG Toys en later Thule wel bezig met kwalitatieve en duurzame goederen, toch bleef ik bezig met meer ‘stuff’ de wereld in brengen. Op een gegeven moment kreeg ik de mogelijkheid om voor mezelf te beginnen met mijn laatste werkgever als ‘launching customer’. Dat heb ik gedaan. Inmiddels word ik ingehuurd door allerlei bedrijven die hulp willen bij het ontwikkelen van duurzame producten en diensten. Eigenlijk doe ik nu voor mezelf wat ik eerst deed binnen het bedrijfsleven. Maar dan in meerdere ‘innovatiekeukens’ tegelijk.

Hoe ben je in aanraking gekomen met CIRCO?

“Alweer jaren geleden was ik aanwezig bij de allereerste Circular Design Class, die werd gegeven door onder andere Conny Bakker. Hier moet ik iets mee, dacht ik gelijk. Conny gaf in haar boek en in de training woorden, beeld en vooral ook richting aan wat bij mij al jaren schuurde. Ik was op dat moment bezig met een opdracht voor Sparta, het fietsmerk. Ik heb het hoofd R&D en het hoofd Marketing meegenomen naar een Circular Business Design Track. Daar concludeerde ik al snel dat de methode echt werkt. De kracht van de CIRCO-methodiek is dat het de theorie naar de werkvloer haalt, en dat het zo concreet is. Dat grote verhaal over circulariteit kleden we uit, maken we kleiner en actiegericht.”

“Ik vind het een uitdaging om bedrijven tijdens Tracks uit hun comfortzone te halen, ze zicht te geven op iets dat meer impact heeft, maar dat wellicht net buiten hun dagelijkse blikveld ligt"

Waar richt jij je op binnen CIRCO?

“Tijdens mijn jaren in het bedrijfsleven heb ik veel ervaring opgedaan met het in de markt zetten van waardeproposities en het doorrekenen hiervan. Met CIRCO proberen we te identificeren waar het waardeverlies zit, en dat om te zetten naar kansen en nieuwe of aangepaste waardeproposities. Tijdens Tracks probeer ik altijd te kijken hoe we een circulaire waardepropositie toch interessant kunnen maken voor een bedrijf dat werkt volgens de ‘klassieke’ spelregels van de lineaire economie. Binnen CIRCO werk ik onder meer in de sector bouw. Ik heb onlangs een aantal opdrachten gedaan in deze sector en geconstateerd dat hier, in vergelijking met andere sectoren, sprake is van verbazingwekkend veel waardeverlies in processen en overdrachtsmomenten, dus er liggen genoeg kansen!”

Welk moment tijdens een CIRCO Track heeft indruk op je gemaakt en waarom?

“Ik vind het een uitdaging om bedrijven tijdens Tracks uit hun comfortzone te halen, ze zicht te geven op iets dat meer impact heeft, maar dat wellicht net buiten hun dagelijkse blikveld ligt. Vaak komen bedrijven met een bepaald idee naar een Track toe. Meestal komt dit voort uit hun focus op ‘operational excellence’: het verbeteren van bestaande processen. Ze hebben zicht op een verliespunt in hun proces en willen bijvoorbeeld tien procent grondstoffen reduceren. Ik geloof dat dat, mits het een reële optie is, dankzij continue procesoptimalisatie toch wel gaat gebeuren. Hier voegt CIRCO niet zoveel toe. Het is onze uitdaging om samen een stapje verder te kijken; wat als je gaat samenwerken met partijen in de keten? Wat als je je businessmodel anders inricht? Waar wordt, buiten jouw proces om, nog meer waarde verloren of gegenereerd in de keten? Kun je daar iets mee? Soms levert dat volledig nieuwe inzichten en ideeën op voor een bedrijf.”

“Laatst deed er een bedrijf mee aan een Track dat bijna drie dagen vasthield aan hun eerste idee om ergens in het productieproces wegwerpverpakkingsmateriaal te verwisselen voor herbruikbaar materiaal. Mooi. Vooral doen. Maar ook een beetje saai. Want dat zouden ze ook zonder ons wel zijn gaan doen. Pas aan het einde van dag drie kwam er ineens een aantal dingen samen waardoor een volledig nieuw idee ontstond om een veel groter ‘waardedestructiepunt’ verderop in de keten aan te pakken, met een volledig nieuwe omzetkans. Dit bedrijf verliet met een grote glimlach, tegen hun eigen – en eerlijk gezegd ook mijn – verwachting in, de Track. Met een idee waarmee ze concreet aan de slag konden. Dit hadden ze op eigen houtje niet gered. Dat lukt natuurlijk niet altijd, dat zijn de pareltjes. Zoiets vind ik heel mooi om te zien en om een steentje aan bij te kunnen dragen.”

Discussieer mee