Wie ben je en wat heb je met circular design?
“Ik ben Fieke Grooters. Architect, waterpoloër, klusser, buitenmens en spelletjesliefhebber. In 2017 afgestudeerd aan de TU Delft. Mijn afstuderen ging over de rol van de architect en hoe de architect kan bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Voor mij is circulair ontwerpen een kwaliteitsniveau waaraan we moeten voldoen. Zonder rekening te houden met het toekomstige proces van een gebouw en zijn materialen heb je maar een half ontwerp gemaakt”.
Wat vind je de sterke/unieke punten van de CIRCO-methodiek?
“De CIRCO-methodiek laat zien dat we het niet meer over een product hebben, maar over een proces. Een product komt namelijk ergens vandaan en het gaat ergens naartoe: een proces. Om de transitie naar een circulaire economie te laten slagen moeten we uitzoomen en oplossingen vinden voor het proces en niet alleen het product. Het denken in ontwerpstrategieën en businessmodellen sluit hierop aan“.
Wat zijn volgens jou de knelpunten waar bedrijven tegenaan lopen bij circulair ondernemen?
“Een veelgehoord knelpunt voor circulair ontwerpen in de bouw is de complexiteit van het onderwerp. Er is geen eenduidige oplossing en dat maakt het lastig. Zelf vind ik dat juist het mooiste gegeven van een circulaire economie. Het is als het verschil tussen een monocultuur (één slasoort zo ver het oog reikt) tegenover een permacultuur (een nauw verbonden samensmelting van processen en verschillende soorten). In een gebouw zijn er diverse circulaire oplossingen voor de verschillende gebouwonderdelen. De gevel is een ander proces dan het interieur”.
Discussieer mee