Trainer aan het woord: Linda Louwissen

Update

De Tracks en Classes van CIRCO worden door een groeiend aantal trainers verzorgd - in binnen- en buitenland. Wie zijn deze trainers en waarom zetten zij zich in voor een circulaire economie door het trainen op basis van circulaire ontwerpstrategieën en verdienmodellen?

Linda langwerpig

Kun je om te beginnen wat over jezelf vertellen?

“Ik ben een groot liefhebster van de natuur en buiten zijn, momenteel woon ik zelfs (tijdelijk) in een boomgaard waar ik schapen, kippen en vele andere dieren om me heen heb. Ook geniet ik van het culturele en bourgondische leven van Nijmegen, samen met mijn vriendin Heleen en haar dochtertje Nikki. Aangezien beide dames fanatieke korfbalsters zijn, ben ik ook geregeld op de sportvelden te vinden. Sinds kort speel ik ook graag op mijn conga’s.”

Wat hoop je te kunnen bereiken als CIRCO-trainer?

“Ik wil actief bijdragen aan ons gezamenlijke doel: bereiken dat 4000 maakbedrijven (10 procent van het totale aantal maakbedrijven – een belangrijk tipping point in de transitie, zo wordt algemeen aangenomen) in Nederland circulair ontwerpen toepassen op hun producten en diensten. De afgelopen 20 jaar heb ik, mede vanuit mijn rol als zzp’er, voor veel maakbedrijven gewerkt. Mede ook in de agro-foodsector. Ik hoop met de CIRCO Tracks steeds meer bedrijven te inspireren en op weg te helpen naar het produceren van duurzame(re) producten gekoppeld aan kloppende verdienmodellen. Zo hoop ik een bijdrage te leveren aan een gezondere relatie tussen aarde en mensen. De aarde is tenslotte een gesloten systeem met een gelimiteerde hoeveelheid grondstoffen en wij zijn er te gast.”

"Ik merk elke keer weer dat het uitzoomen op de hele keten verrassende inzichten oplevert. Wie verdient er geld met mijn product na het verkoopmoment? Wat gebeurt er met mijn producten na en voor ons in de keten? Dat blijkt maar al te vaak onbekend terrein.”

Wat is jouw persoonlijke invalshoek als CIRCO-trainer?

“De afgelopen jaren heb ik mijn passie voor de natuur en mijn werk vanuit Lean en bedrijfskunde kunnen combineren. Het vakgebied biomimicry heeft mij geïnspireerd en ik heb er veel over gelezen. Dat heeft, in samenwerking met Biowine Wijffels, geleid tot het boekje Tien ideeën voor Circu-Lean organiseren. We brengen daarin Lean en biomimicry bij elkaar en zoeken op een praktische manier naar nieuwe handvatten voor een circulaire economie. Lean werkt aan het verbeteren van integrale waardestromen en processen, waarbij waardedestructie wordt opgezocht en verbeterd.”

“Tijdens de CIRCO Tracks starten we ook met integrale waardestromen (de hele levenscyclus van een product) en zoeken we naar waardevernietiging. Deze destructie zetten we om in circulaire kansen, we werken toe naar een circulaire keten met bijbehorende businessmodellen. Mijn kennis en ervaring in de maakindustrie, levensmiddelenindustrie gecombineerd met bedrijfskunde, Lean en biomimicry kan ik heel mooi inzetten voor CIRCO.”

Welk moment tijdens een CIRCO Track heeft indruk op je gemaakt en waarom?

“Dat zijn meerdere momenten. De bevlogenheid van deelnemers maakt regelmatig indruk. Het zijn altijd de mensen die indruk op me maken. Ook merk ik elke keer weer dat het uitzoomen op de hele keten verrassende inzichten oplevert. Wie verdient er geld met mijn product na het verkoopmoment? Wat gebeurt er met mijn producten na en voor ons in de keten? Dat blijkt maar al te vaak onbekend terrein.”

Discussieer mee