Webinar Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid

Blog

5 maart presenteert CIRCO een eerste open webinar! Het webinar gaat over Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV), een relevant en actueel onderwerp voor producenten en importeurs van fysieke producten, maar ook voor designers die betrokken zijn bij het ontwerpproces van producten. Daarnaast kunnen ook andere geïnteresseerden het webinar uiteraard live volgen en actief deelnemen.

iStock-1139905101_crop

UPV betekent dat producenten en importeurs (mede) verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die ze op de markt brengen. Voor producten die veel afval opleveren is UPV cruciaal. Het stimuleert recycling en kan ook bevorderen dat afval door circulair ontwerp wordt voorkomen. Het sluiten van de keten staat centraal in deze webinar. Ook komen theorie en beleid rond de UPV aan bod met betrekking tot verpakkingen, elektrische apparatuur, batterijen, autowrakken en autobanden, aangevuld met concrete en praktische voorbeelden. Het webinar wordt gegeven door CIRCO-trainer Arthur ten Wolde. Lees hieronder meer over Arthur.

Tijdens het live webinar op 5 maart kun je vragen stellen via de chat. Het webinar is later ook terug te kijken via de website van CIRCO.

Vragen die voorbij komen zijn onder meer:
– Wat betekent UPV en hoe kun je het vormgeven?
– Hoe gaan bedrijven ermee om?
– Hoe zien concrete voorbeelden eruit?
– Voor welke productgroepen in Nederland bestaat UPV?
– Welke verplichtingen zijn er voor die productgroepen?
– Wanneer werkt UPV goed en wanneer niet?
– Welke kansen zijn er voor circulariteit met het verder verbeteren van UPV? Welke beleidsontwikkelingen zijn er?
– Wat is het verschil met statiegeld?
– Wat is het verschil met belastingverschuiving en btw-verlaging?
– Heb je andere vragen over UPV? Zet ze op de mail naar Arthur, dan behandelt hij ze tijdens het webinar!

Aanmelden

Als je het webinar live wilt kijken moet je je van tevoren aanmelden. Dat kan via het formulier hieronder. Als je je hebt ingeschreven krijg je via de mail een link waarmee je het webinar op 5 maart kunt volgen.

Powered by WebinarGeek

 

Over Arthur
Arthur ten Wolde is CIRCO-trainer sinds 2019. Hij werkt sinds 2006 aan duurzaamheid en sinds 2013 aan de circulaire economie. Sinds 2015 is hij zelfstandig ondernemer vanuit zijn eenmanszaak Circular Future. Als directeur van Ecopreneur.eu, de in Brussel gevestigde Europese federatie van duurzame bedrijven, en als EU-beleidsexpert voor MVO Nederland, voert hij een Europese lobby voor duurzaam overheidsbeleid. Arthur is onder meer lid van de European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP) coördinatiegroep en het Europese Ecodesign and Energy Labelling Consultation Forum (EELCF). Hij is gepromoveerd natuurkundige, opgeleid tot polymeertechnoloog en werkte eerder voor De Groene Zaak, IMSA en VNO-NCW. Ook is hij (co-)auteur van verschillende rapporten en talloze artikelen in tijdschriften. Arthur wordt internationaal erkend als expert in de circulaire economie en als motiverende spreker.

Praktische informatie

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld ondernemers en ontwerpers die te maken hebben of krijgen met UPV, maar ook voor andere geïnteresseerden.

Wanneer en hoe laat?

Het webinar vindt plaats op 5 maart, van 15.30 tot 17.00 uur.

Discussieer mee