Track- Circulaire meubels & interieur

Track

woensdag 2 oktober, 16 oktober en 6 november + terugkomdag op 27 november
09:00-13:00

Wil jij met jouw organisatie aan de slag met het circulair (her)ontwerpen van jouw product of businessmodel? Schrijf je dan nu in voor deze CIRCO Track!

Driedaags ontwikkeltraject

In de meubel- en interieurbouw branche wordt gewerkt met allerlei materialen die niet altijd gemakkelijk gerecycled kunnen worden. Denk aan schuim, plaatmateriaal, plastics, textiel, lijmen, lakken, glas en metaal. Meubelmakers en interieurdesigners werken in de praktijk namelijk heel veel met samengestelde producten. En dat maakt het lastig om ze individueel te bewerken of te recyclen.

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled.

CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen product. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde makers uit de meubel & interieur industrie is er veel ruimte om inzicht te delen en (keten-)samenwerkingen te vormen of te versterken.

Wat levert het op?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
  • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien houd je er mogelijk nieuwe partners aan over.
  • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
  • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
  • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
pexels-tima-miroshnichenko-6791532.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke of online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie bij MAAK Haarlem)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / op locatie bij MAAK Haarlem)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie bij MAAK Haarlem)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Dag 4 Terugkomdag & follow up workshop (halve dag / op locatie bij MAAK Haarlem

We ontmoeten elkaar na 1 maand om ervaringen, uitdagingen en succesverhalen te delen en mogelijke financieringsbehoefte te toetsen met partners uit ons netwerk. Tijdens de terugkomdag krijg je ondersteuning met het verder implementeren van de innovaties en ideeën die zijn ontstaan tijdens de CIRCO Track: Wat houd je tegen om de volgende stap te zetten? Waar loop je tegenaan? Wat kan jou helpen om de transitie naar een circulair business model te versnellen? 

 

 

Praktische informatie

Doelgroep

Deze Track is bedoeld voor bedrijven en makers in de meubel & interieur industrie uit de regio Noord-Holland die aan de slag willen met het circulair ontwerpen van een product, dienst, of business model.

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.

Investering

Deelname kost normaal gesproken per bedrijf € 3.000,-. Dankzij onze samenwerking met Provincie Noord-Holland is de investering per bedrijf nu €1.500,- (excl. BTW).

Voor dit bedrag volgen 2 personen, 4 volledig verzorgde workshopdagen (inclusief follow-up) en ontvangen zij al het workshopmateriaal in de digitale leeromgeving van CIRCO.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Organisator Impact Hub Amsterdam:
Emily Rendel
emily.rendel@impacthub.net

Samen met een afstudeerder deze CIRCO Track doorlopen?

Dat kan! Samen met HvA bieden we bedrijven naast deelname aan deze Track tevens de optie om dit traject samen met een afstudeerstudent te doorlopen. Deze student wordt aan jou gematcht op basis van de case waarmee je aan de slag wil. De stage zelf bestaat uit 100 werkdagen (inclusief CIRCO Track deelname) waarbij de student een afstudeeropdracht/meeloopstage uitvoert en werkervaring opdoet.

Voor meer informatie en de voorwaarden, neem contact op met Darina Huinck (d.huinck@hva.nl)

CIRCO Hub Noord Holland verbindt regionale netwerken om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Deze Track is opgezet in samenwerking met:

HvA-logo (1) - Opleidingschool ROSA

The Substitute    CIRCOLLAB - openresearch.amsterdam

De CIRCO Hub Noord-Holland wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Impact Hub Amsterdam - Ubiquity University    logo provincie noord holland - Bio Bound

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub Amsterdam zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle Tracks in deze regio. Dit doen wij samen met regionale partners. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste Tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!