Thema circulair ontwerp beschikbaar voor het hoger onderwijs

Docenten geven regelmatig aan het onderwerp ‘circulair ontwerpen’ graag in het onderwijs te willen behandelen. Maar zij hebben nog geen geschikte manier gevonden om dit te doen. CIRCO werkte daarom de afgelopen tijd aan twee manieren om het voor docenten en opleidingen makkelijker te maken om de principes van circulair ontwerpen en ondernemen in het curriculum te integreren.

Teacher Class

Hoe kun je als docent bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie? Dit is een vraag die steeds vaker terugkwam bij CIRCO. Daarom ontwikkelde CIRCO in 2020, met trainer Bas Roelofs in de lead, een Teacher Class. Docenten uit het hoger onderwijs maken in een ééndaagse workshop kennis met alle ins & outs van circulair ontwerp.

De Teacher Class biedt kennis over de algemene uitgangspunten van de circulaire economie en inzicht in circulaire businessmodellen en designstrategieën. Ook krijg je als deelnemende docent concrete tools en methodes om naar een circulaire toekomst te werken. Hiermee kun je ontdekken wat jouw rol en de rol van hun studenten in de circulaire economie is.

Benieuwd of een Teacher Class wat voor jou is of wil je meer informatie? Bekijk dan de productsheet.

Wil je een Teacher Class volgen en staat er geen in de agenda? Neem contact op met Bas Roelofs.

Lesmodule Circulaire Economie

Uit gesprekken met de deelnemers van de Teacher Class bleek dat veel docenten op zoek zijn naar concreet lesmateriaal en praktijkcases voor hun studenten. Op die manier kunnen zij de kennis over circulaire economie koppelen aan het praktijkonderwijs. Daarom hebben we een CIRCO Lesmodule Circulaire Economie ontwikkeld.

In 6 bijeenkomsten gaan studenten onder begeleiding van hun docent aan de slag met een praktijkcase. De module is geschikt voor alle opleidingen. Het kan dus geïntegreerd worden in vakken over industrieel ontwerpen, bedrijfskunde of rechten, maar ook in heel andere richtingen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten van deze Lesmodule Circulaire Economie? Neem contact op met Bas Roelofs.

Zes workshops, 3 fasen

In de zes bijeenkomsten van een halve dag per keer, volgen we de CIRCO methode: initiate, ideate en implement. 

Initiate: Eerst duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes. 

Ideate: Vervolgens ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en designstrategieën. Je pakt de kansen uit de initiate-fase op en verkent deze verder. Je verwerkt de inzichten tot potentiële circulaire producten en diensten.

Implement: In deze fase word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van het beste concept uit de ideate-fase, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact.

Teach the teacher

De eerste keer dat dit programma in een opleiding wordt uitgevoerd gebeurt door docenten van een opleiding, onder begeleiding van een ervaren CIRCO-trainer. Gedurende deze eerste editie worden de docenten opgeleid met als doel om volgende edities zonder verdere begeleiding van een trainer zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan de productsheet.

CIRCO Team

Trainersnetwerk