Let op! Deze track is al geweest

Track- Circulaire schoonmaakbranche

Track

16 juni, 30 juni en 7 juli 2023
09.00 - 13.00 uur

In deze CIRCO Track gaan we samen met ketenpartners op zoek naar afval reducerende en circulaire oplossingen voor de schoonmaakbranche. We kijken daarbij naar schoonmaakapparatuur, schoonmaakmiddelen, disposables, de schoonmaakprocessen en natuurlijk naar verpakkingen.

Aanleiding voor deze CIRCO Track is een eerste rondetafelgesprek met verschillende bedrijven uit schoonmaak keten, georganiseerd door de provincie Zuid Holland. Uit dit rondetafelgesprek kwamen onder andere de volgende punten naar voren:

 • Er liggen kansen rondom het circulair maken van de keten (met name voor verpakkingen)
 • Verduurzaming kan alleen door samen te werken in de gehele keten

Op deze punten willen we voortborduren met de CIRCO Track: Circulaire schoonmaakbranche. Uniek aan een CIRCO Track is dat er met alle betrokken partijen uit de keten, van producent tot schoonmaakbedrijven, onderzocht wordt hoe we de schoonmaakbranche circulair kunnen krijgen.

Klik hier voor meer informatie over het eerste rondetafelgesprek, georganiseerd door de Provincie Zuid-Holland.

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien houd je er mogelijk nieuwe partners aan over.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
pexels-becosan-3681787.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke en online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Doelgroep
 • Schoonmaakmiddel producenten
 • Schoonmaakdiensten / bedrijven
 • Producent schoonmaakmachines
 • Een opdrachtgever. Zoals een kantoor, school of overheidsinstelling (Facility management)
 • Logistieke partij
 • Verwerker / afvalinzamelaar
Deelnemers

Aan deze Track doen minimaal 10 en maximaal 12 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel.

Investering

Per bedrijf is de investering € 1.000,-. Voor dit bedrag volgen 2 personen, 3 volledig verzorgde workshopdagen en ontvangen zij al het workshopmateriaal. Dit zijn de helft van de kosten, de andere helft wordt betaald door de Provincie Zuid-Holland omdat zij circulair ondernemerschap willen bevorderen.

CIRCO Hub - provincie Zuid-Holland

Vanuit BlueCity zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Zuid-Holland en organiseren alle Tracks in deze provincie. De thema’s zijn meestal gerelateerd aan onderzoeken of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Houd de pagina in de gaten voor de Tracks en onderwerpen die gaan spelen. Neem voor vragen en of opmerkingen vooral contact op!

Als je je wilt aanmelden voor een track kan je contact opnemen met Ruth Stijns (r.stijns@bluecity.nl of 0648548571)

Voor overige vragen rondom CIRCO kan je contact opnemen met Hannah Bruinink (h.bruinink@bluecity.nl of 0638389766)