Let op! Deze track is al geweest

Track – Circulaire sportmaterialen

Track

9 & 30 maart en 13 april 2022

Jaarlijks belanden miljoenen kilo’s aan sportmaterialen op de afvalberg. Naast de verduurzaming van sportaccommodaties is meer aandacht nodig voor circulaire sportmaterialen. Er zijn in Nederland circa 23.000 sportverenigingen met ruim 4.3 miljoen leden. Tien- tot honderdduizenden hockeysticks, tennisrackets en trainingsballen worden jaarlijks afgedankt. Maar ook clubkleding en materiaal voor wekelijks sportschoolbezoek leveren een substantiële bijdrage aan grondstoffenverbruik en -afdanking. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én business modellen voor alle spelers in de keten.

Sportinnovator wil verspilling voorkomen daarom organiseert zij de Challenge Sportakkoord Circulaire Sportmaterialen waarvan deze CIRCO Track een onderdeel is.

 

Workshop verspreid over drie dagen

CIRCO biedt in samenwerking met Sportinnovator een serie van drie workshops (Track) aan voor bedrijven in de sportbranche. Je neemt deel met partijen uit de keten om samen de mogelijkheden rondom circulaire sportmaterialen te verkennen en uit te werken. Deelnemers vinden inspiratie en mogelijk ook gezamenlijke oplossingen voor de markt.

 

Programma

Het programma bestaat uit een combinatie van groepsbijeenkomsten (3 x 4u), zelfwerk (ca. 6,5u) en bedrijfscalls met een van de trainers (2 x 45min). Het totale tijdsbeslag is ca. 20 uur. Je werkt vanuit je eigen perspectief het gemeenschappelijke doel uit. Hierbij maak je gebruik van CIRCO Tools.

Dag 1- Initiate | 9 maart | Op locatie, met lunch

Tijdens de eerste dag maak je kennis met de andere deelnemers en ga je aan de slag met een product of dienst van je eigen bedrijf. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling plaatsvindt. Hier zitten circulaire kansen!

 • Zelf werken na deze ochtend: Je selecteert de beste kans en formuleert een ambitie / Call met trainer: bespreking en aanscherping ontwikkelde circulaire product (1 uur)

Dag 2 – Ideate | 30 maart | Online

In de tweede sessie deel je je ambities met andere deelnemers, zodat zij je van nuttige input kunnen voorzien. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en designstrategiën, Je ontwikkelt je circulaire business model en (her) ontwerpt je product en / of dienst. Een week na deze sessie vindt de laatste bijeenkomst plaats. 

 • Zelf werken na deze ochtend: Je brengt alle verandering in kaart en maakt een overzicht van alle acties die nodig zijn

Dag 3 – Implement | 13 april | Op locatie, met borrel

In deze laatste sessie word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

 • Plenair deel – uitwisselen (1 uur) / Zelf werken (1,5 uur) / Afsluitende plenaire deel – roadmap en pitch (1,5 uur) / Afsluiting met lunch of borrel

 

Wat levert het op?

 • Tijdens de CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire business kansen en werk je er een uit tot een concreet plan, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf. We zoeken samen naar oplossingen voor materiaalkeuze (o.a. toepassen van recyclaat in materialen en producten), retourlogistiek en recycling.
 • Samenwerken binnen de keten maakt ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.
 • Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze track wordt georganiseerd voor:

 • Producenten, retail, groothandel, (logistieke) serviceproviders en recyclers van sport- en spelmaterialen, accessoires en kleding
 • Bedrijven (start-ups) die circulaire sportmaterialen op de markt brengen.
Kosten & deelname

Sportinnovator vergoed de kosten voor bedrijven die zich inschrijven voor deze Track. De feitelijke kosten voor 2 personen, die 3 volledig verzorgde workshops volgen, zijn € 2000, ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door Sportinnovator en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 • Aan de Track doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven mee.
 • Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie.
 • Profielen van de deelnemers: iemand met technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop).
Partners

Sportinnovator
Vragen? Stel ze via de chatfunctie van platform van Sportinnovator of via info@sportinnovator.nl

        

Inspiratiebijeenkomst 

Op 8 december 2021 is er een online inspiratiebijeenkomst van 15:00 tot 16:30 uur. Tijdens deze bijeenkomst krijg je meer uitleg over de Challenge en de CIRCO methodiek, en ontdek je kansen voor circulair ondernemen.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.

Trainers

Ellen Sillekens
Ellen Sillekens
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info