Let op! Deze track is al geweest

Track – Circulaire Windmolens

Track

30 maart, 18 april en 10 mei 2023
13.00-17.00 uur

In 3 dagdelen van oude windmolens naar nieuwe grondstoffen

Urgentie in de windenergiebranche

Windenergie zit in een stroomversnelling. Er is een steeds groter wordend aandeel energie uit wind. En tegelijkertijd naderen windmolens die 15 jaar geleden gebouwd zijn hun end-of-life. Op dit moment zijn de bladen van de windmolens nog lastig te recyclen. En worden windmolens nog niet circulair ontworpen. Volgens TNO betekent dat, dat er in Europa jaarlijks zo’n 4 miljoen ton composiet bladafval ontstaat alleen al aan windmolen bladen. Een groot probleem…

Wat als we nieuwe windturbines nu circulair gaan ontwerpen? En dat we van het afval weer nieuwe producten kunnen maken? Het afval in nieuwe vorm kunnen toepassen in auto’s, telefoons, computers en andere producten. Zodat windenergie ook écht duurzame energie wordt. Pak de kansen met jouw bedrijf & wees klaar voor de toekomst!

Wil jij werken aan deze nieuwe kansen? Meld je dan nu aan!

Ben jij met een van deze vragen bezig in je werk?

 • Hoe zorgen we dat bestaande windmolens en windmolenbladen niet op de afvalberg terecht komen?
 • Hoe ontwerpen we windmolens op een circulaire manier?
 • Hoe vervoeren en ontmantelen we de molens op een efficiënte manier?
 • Hoe kunnen we (pyrolyse-) technieken inzetten om het scheiden van materiaal te verbeteren?
 • Kunnen we het restproduct van de windmolens innovatief toepassen om jullie product te verduurzamen?
 • Kan je (meer) duurzamere materialen toevoegen in jullie product?

Circulaire Economie

Onze huidige economie vraagt om een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Hier zijn nieuwe businessmodellen en samenwerkingen voor nodig. Een CIRCO-track brengt ketenpartners bij elkaar en helpt jou op weg met circulair ondernemen.

Wat levert deelname jouw bedrijf op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien ontdek je kansen om met nieuwe partners samen te werken.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereidt je voor op de komst van actuele wet- en regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
pexels-pixabay-414943.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Voor wie?

Wij richten ons op de totale keten van windmolens, zoals:

 • Eigenaren van windparken, energiebedrijven;
 • Ontwikkelaars en producenten van windturbines en windmolenbladen;
 • Transporteurs van zee naar land;
 • Havens/kades;
 • Bedrijven die windmolens ontmantelen en verzagen;
 • Verwerkers van het gedemonteerde materiaal, recyclingbedrijven;
 • Verwerkers naar halffabricaten;
 • Producenten die met het halffabricaat duurzamere producten willen maken.

Deze track wordt georganiseerd door Noorderwind namens CIRCO Hub Noord-Holland in samenwerking met Rabobank en de Provincie Noord-Holland. Ook niet-klanten van Rabobank zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze Track.

Programma

Het programma bestaat uit drie halve dagen verspreid over 8 weken waarop er fysiek en online contact is met de trainers en deelnemende bedrijven. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast.

Intake
Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin bespreken we jouw motivatie, wat je kunt verwachten en maak je kennis met de digitale omgeving waarin gewerkt wordt. Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Deelnemers

We hebben plek voor 12 bedrijven in deze track. Om de track het best te benutten, doen per bedrijf twee deelnemers mee. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines tijdens het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel. Voor maximale impact van de implementatie is het verder aan te raden dat een van de deelnemers bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen.

Je kunt ook met een klant/leverancier meedoen om zo samen aan een case te werken.

Investering

Deelname kost normaal gesproken per bedrijf € 2.000,-. Dankzij onze samenwerking met Rabobank en Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu maar €1.000,- (excl. BTW).

Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma bestaande uit: 3 volledig verzorgde workshopdagen, 1op1 calls met ervaren trainers, en toegang tot diverse tools in de digitale leeromgeving van CIRCO. 

Overige vragen

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op!

Organisator Noorderwind:

Simone Märtens
simone@noorderwind.co
T: 06-11515295

Voor algemene vragen over CIRCO Hub Noord-Holland:

Simone Schoutens
circo.nh@impacthub.net
T: 06 – 14 57 56 27

"We hebben veel waardevolle connecties gekregen en het zetje in de rug dat we nodig hadden om slagen te maken richting meer duurzaamheid en circulariteit."
Oud-deelnemer CIRCO
"De CIRCO Track biedt een heel goede start om je business case vorm te geven. Mural en de opbouw van de track geven een goed inzicht en toelichting hoe je de case moet opbouwen. De Track geeft aanleiding om meer over het thema circulaire economie te praten."
Oud-deelnemer CIRCO
CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners en Circulair West. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!