Let op! Deze track is al geweest

Track – Upcycling Bermgras

Track

Donderdag 2 juni, donderdag 16 juni, donderdag 30 juni 2022

Met natuurlijke reststromen uit de openbare ruimte en natuur valt een wereld te winnen! Maar ondanks een decennium lang aan verkenningen, analyses en vele losse gras-pilots wordt het meeste bermgras nog steeds verwerkt als afval. Dat moet veranderen! Deze CIRCO Track zet daarom in op een optimale en duurzame verwaardingsketen voor bermgras.

Kansen Pakken
Hoogwaardig upcyclen van bermgras biedt kansen op het gebied van (biobased) bouwen, vitaliteit van de bodem, kwaliteit van de openbare ruimte en in de verpakkingsindustrie. Daarmee zorgen we er bovendien voor dat de opgeslagen CO2 niet vrijkomt en besparen we op het gebruik van fossiele en minerale (schaarse en eindige) grondstoffen?

Bedrijven, overheden en (semi) publieke instellingen verkrijgen dankzij het doorlopen van deze Track inzicht in hun circulaire kansen binnen de (te ontwikkelen) bermgrasketen en daarmee samenhangende circulaire businessmodellen. Ook worden ze gestimuleerd deze met (nieuwe) ketenpartners vanuit samenwerking vorm- en inhoud te geven waarna bermgras op grote schaal verwaard kan gaan worden. 

Inzicht in verwerking
Samen met publieke en private ketenpartners ga je in deze Track op zoek naar toepassing(en) die vanuit een circulair en duurzaamheidsperspectief, en ook vanuit het perspectief van de biodiversiteit, een duidelijke meerwaarde creëren ten opzichte van de huidige verwerkingswijzen. We bekijken welke circulaire oplossingen er al zijn en aan de hand daarvan onderzoeken we welke waardeketens kansrijk zijn voor grootschalige verwerking. De Track helpt bij het ontdekken van deze circulaire kansen en geeft zicht op nieuwe vormen van ketensamenwerking en daarmee samenhangende circulaire businessmodellen. De CIRCO methodiek ondersteunt je deze (door) te ontwikkelen en producten en diensten te (her)ontwerpen. Actiegericht want deelnemers werken met elkaar toe naar concrete plannen, die op korte termijn te realiseren zijn. Vanuit de CIRCO Track worden ketenpartners bij elkaar gebracht en op weg geholpen met circulair ondernemen.

Het beantwoorden van de volgende vragen staat centraal in deze Track:

Waarde creatie
Hoe creëer je een duurzame business case voor producten gemaakt van bermgras?

Circulair leiderschap
Hoe kunnen we het echt radicaal anders doen. Wat nu feitelijk gebeurt is dat we circulaire producten willen inzetten in een lineair systeem. Hoe kunnen we leiderschap tonen om dit om te gooien?

Ketensamenwerking
Hoe werk je met elkaar samen binnen de keten, hoe kunnen overheden anders aanbesteden om deze transitie te versnellen en wie is launching customer?

Bermgras als grondstof
Welke waarde(n) kennen we eraan toe? Bijvoorbeeld voor het vastleggen van CO2, maar ook voor welke prijs verhandelen en met welke marge?

Voor wie? 

Deze Track wordt georganiseerd door Circulair West namens de CIRCO Hub Noord-Holland in partnership met de Provincie Noord- en Zuid-Holland. Uniek aan deze Track is bovendien dat wordt samengewerkt met het Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen in Zuid-Holland. De Track deelnemers zullen ook worden uitgenodigd om met de deelnemers van het doorbraakproject Bermgras van het Vernieuwersnetwerk op 19 mei mee te denken over een gezamenlijk toekomstbeeld met bijbehorende ankerpunten. Op haar beurt worden de deelnemers van het doorbraakproject Bermgras uitgenodigd bij de presentaties van de (eigen) business cases van de deelnemers van de CIRCO Track op 30 juni aanwezig te zijn. Partijen kunnen daarna samen doorpakken door met elkaar op 5 juli bij een vervolgbijeenkomst van het Vernieuwersnetwerk doelstellingen te formuleren en af te spreken hoe ze zich willen gaan inzetten om tot een nieuwe samenwerkingsketen om bermgras te verwaarden te komen, specifiek voor de regio Rijnland.

De CIRCO Track zélf richt zich daarmee specifiek op de volgende type ketenpartners:

 • Groenbeheer, omgevingsdiensten, gemeenten en provincies als ‘ontdoeners’ van bermgras;
 • Verwerkers van groene reststromen (voor bodem- en bouwoplossingen);
 • Bedrijven die (bewezen) circulaire oplossingen aanbieden;
 • Afnemende partijen binnen bodem, bouw, weg- en waterbouw, verpakkingen en openbare ruimte;
 • Ketenregisseurs.

Programma

Het programma bestaat uit drie halve dagen waarin we fysiek bij elkaar komen. Op deze momenten wordt individueel en collectief aan de eigen case gewerkt onder begeleiding van de trainers. Een klein deel is zelfwerk wat je in je eigen tijd kan doen en ondersteund wordt vanuit de Digitale Werkomgeving van CIRCO.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag, fysiek)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier zitten de circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag, fysiek)
Je deelt je ambities met de andere Track deelnemers, zodat zij nuttige input kunnen geven. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag, fysiek)
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management/bestuurders mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt. Deze pitch wordt als afsluiting van de CIRCO Track vanaf 15.00 uur gepresenteerd aan de overige Track deelnemers, de deelnemers van het doorbraakproject Bermgras van het Vernieuwersnetwerk én de gasten van C-Bèta!

Gasten van C-Bèta? Jazeker! Want na afloop van de derde Track vindt een feestelijke jubileum en netwerkborrel plaats, gehost door C-Bèta ter ere van hun 4 jarig jubileum.

Over C-Bèta

C-Bèta is sinds haar oprichting in 2018 de ontmoetingsplek op Schiphol Trade Park waarin het werken aan, experimenteren met en delen van kennis over circulaire gebiedsontwikkeling centraal staat. Ze nodigt naast haar relaties daarom ook alle CIRCO Track deelnemers en de deelnemers van het doorbraakproject Bermgras van het Vernieuwersnetwerk uit om hun 1 e jubileum samen met elkaar te vieren! Een bijzondere kans ook om je met circulaire koplopers uit vele sectoren te verbinden.

Schermafbeelding-2022-04-26-om-16.36.32.png

 

Digitale Werkomgeving

Voor de start van de Track vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin maak je kennis met de digitale leer- en werkomgeving. Tijdens de CIRCO Track biedt deze unieke werkomgeving je extra ondersteuning in het uitwerken van je business case. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL kun je je eigen case uitwerken en de (keten)organisatie daarvan. Daarnaast is er óók ruimte voor individueel contact met de trainers. Zowel in 1-op-1 calls als tijdens de fysieke workshopdagen op 2 juni, 16 juni en 30 juni.

Wat levert het op?

 • Tijdens de Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen. Centraal daarin staat het beantwoorden van de CIRCO Track vragen (waarde creatie, circulair leiderschap, ketensamenwerking en het toekennen van waarde(n) aan bermgras).
 • Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf/organisatie en presenteert die op de laatste Track dag (30 juni) aan diverse huidige of toekomstige ketenpartners.
 • Het samenwerken binnen de keten brengt nieuwe partners in beeld;
 • Het maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot en inzicht in actuele kennis, (markt)ontwikkelingen en concrete tools.
 • Het levert de nodige media aandacht op voor jouw bedrijf/organisatie en de waardeketen.

Helaas, deze CIRCO Track is al vol!

Wel kun je je interesse voor deze CIRCO Track bij ons kenbaar maken. We houden je dan op de hoogte van de uitkomsten en zullen contact met je opnemen om wanneer er een plaatsje vrijkomt. Tevens ben je welkom om aan te haken bij onze Demo Day dat op 30 juni plaatsvindt waar de deelnemers hun inzichten en uitkomsten zullen presenteren. Je kunt je interesse kenbaar maken door bovenstaand formulier in te vullen.

FAQ

Kosten & deelname

Aan deze Track kan elke ingeschreven organisatie met maximaal 2 deelnemers, vanuit verschillende disciplines, deelnemen. Dankzij de financiële bijdrage van de provincie Noord- en Zuid-Holland kunnen we de deelnemersbijdrage beperken tot € 1.000,- , excl. BTW.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Mail of bel Leon van Ast
leon.vanast@circulairwest.nl / 06 21 28 21 55

Voor algemene vragen over de CIRCO Hub Noord-Holland:
Circo Hub Noord-Holland
circo.nh@impacthub.net

 

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners en Circulair West. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!