Let op! Deze track is al geweest

Verpakkingen in de Horeca

Track

Donderdag 9 maart, Vrijdag 24 maart, Maandag 3 april (datum laatste trainingsdag onder voorbehoud)
09:00-13:00

Produceer jij voedselverpakkingen in de horeca? Ben jij horecaondernemer en ben je het overschot aan verpakkingen zat? Of ben jij leverancier van horecaproducten en rijd je met een volle vrachtwagen heen en een lege vrachtwagen terug? Dan dagen wij jou uit om met ons en samen met ketenpartners te werken aan circulaire concrete oplossingen. Doe jij met ons mee? Meld je dan vóór uiterlijk vrijdag 24 februari aan voor deze CIRCO Track!

Het verpakkingsprobleem

Tegenwoordig is bijna al het voedsel dat aan professionele keukens wordt geleverd (apart) verpakt. Goederen zitten in verpakkingen, in omdozen, en daaroverheen nog in folie verpakt om de boel bij elkaar te houden wanneer het op een trolly de vrachtwagen wordt uitgereden. Het aantal verpakkingen dat een ondernemer ‘ongevraagd’ krijgt aangeleverd groeit uit tot lokale opslagproblemen voor afval. En dat niet alleen, al dat materiaal kost geld om het af te laten voeren. Dat kan anders vinden veel horecaondernemers. Het terugdringen van afval lukt alleen als de gehele keten meewerkt. Waar begin je dan?

Jaarlijks produceren we met elkaar in de gastronomie tonnen aan verpakkings- en restafval dat in de verbrandingsoven terecht komt. Om te weten waar horecaondernemers de meeste milieu-impact en kosten-impact maken, hebben provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland een circulaire scan laten ontwikkelen door Crem/Dutch Cuisine. Die scan is aangeboden aan 25 horecaondernemers in Noord-Holland-Noord. Dat leverde veel inzichten op, onder andere in wat veel wordt ingekocht, bij wie, en hoe dat is verpakt. Daarbij spraken horecaondernemers hun onvrede uit over de groeiende afvalberg van verpakkingsmaterialen. Het is hoog tijd om extra aandacht te besteden aan de verpakkingen in de horeca/recreatie sector. Doe jij met ons mee? 

Driedaags ontwikkeltraject

Rond het leven van een product kan op veel manieren waarde worden gecreëerd. Wanneer je je richt op gebruik in plaats van verbruik, herken je nieuwe businesskansen. Dit past bovendien goed binnen de circulaire economie, waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled.

CIRCO biedt een zorgvuldig opgebouwd en gevalideerd trainingsprogramma. Tijdens een driedaagse CIRCO Track maak je kennis met circulaire ontwerpprincipes en business modellen. Je vertaalt dit bovendien direct naar concrete plannen voor je eigen producten en diensten. Onder begeleiding van ervaren CIRCO trainers en samen met gelijkgestemde bedrijven is er veel ruimte om inzicht te delen en (keten-)samenwerkingen te vormen of te versterken.

 

pexels-elevate-1267338.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina! Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 24 februari 2023.

Voor wie?

Deze CIRCO Track wordt georganiseerd door Impact Hub Amsterdam in samenwerking met Circulair Westfriesland, namens de Circo Hub Noord-Holland. Samen hebben wij de handen ineen geslagen om bedrijven uit de regio duurzaam te helpen groeien.

Deze track wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland en Rabobank en is bedoeld voor bedrijven actief in de regio Noord-Holland in de sectoren:

 • Voedselproducenten
 • Retailers & Horecaondernemers
 • Voedselverpakkingsleveranciers
 • Groothandels/distributeurs
 • Afvalverwerkers
 • Biobased productdevelopers

 

Programma

Deze CIRCO Track bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (09:00 – 13:00 / op locatie in Hoorn)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (09:00 – 13:00 / op locatie in Hoorn)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop & DEMO Day (09:00 – 13:00 / op locatie in Hoorn)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Doelgroep

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 15 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het (her)ontwerp van je product of dienst én van je businessmodel.

Investering

Deelname kost normaal gesproken per bedrijf € 2.000,-. Dankzij onze samenwerking met Rabobank en Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu een gereduceerd tarief van €1.000,- (excl. BTW).

Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma bestaande uit: 3 volledig verzorgde workshopdagen, 1op1 calls met ervaren trainers, en toegang tot diverse tools in de digitale leeromgeving van CIRCO. 

>> Schrijf je in vóór de deadline van vrijdag 24 februari 2023.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Organisator Impact Hub Amsterdam:
Simone Schoutens
simone.schoutens@impacthub.net
T: 06-14575627

 

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Tijdens deze CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen, problemen worden omgezet in kansen.
 • Het samenwerken binnen de keten brengt nieuwe partners in beeld en maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het levert de nodige media-aandacht op voor jouw bedrijf en de keten.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf. Dit presenteer je op de laatste Track dag aan diverse huidige of toekomstige ketenpartners.
CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners en Circulair West. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!