Let op! Deze track is al geweest

Workshop Track – Corporaties en co-makers

Track

27 januari, 10 & 24 februari 2020
9.00 - 17.30 uur

Pioneering organiseert een CIRCO Track die zich richt op corporaties en hun co-makers. Deze Track helpt je bij het opstarten van circulaire (door)ontwikkelingen zoals circulaire inkoop nieuwbouw of vormgeven van circulair (mutatie of planmatig) onderhoud.

Elke woningcorporatie heeft de mogelijkheid om aan zijn eigen vraagstuk te werken, alleen of met co-makers. In de meest ideale situatie werkt een corporatie met twee co-makers aan hetzelfde vraagstuk of een vraagstuk dat op elkaar aansluit. Door hier met een groep aan te werken ontstaat er een optimale situatie voor kennisdeling en een goede basis om ideeën ook daadwerkelijk verder te brengen.

Circulaire economie is een belangrijk thema in elke branche en bij alle bedrijven en organisaties. De overheid wil dat de Nederlandse economie in 2050 voor 100 procent circulair is en in 2030 moet dat cijfer rond de vijftig procent liggen. Een grote uitdaging voor de (woning)bouw. Maar hoe doe je dat nu, circulair werken en ondernemen? Is dat wel iets voor mij? Waar begin je en wat kun en ga je concreet doen?

Programma

Initiate Workshop
Tijdens deze workshopdag duik je dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt de waardevernietiging in de huidige keten in beeld gebracht en per bedrijf de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.

Ideate Workshop
De meest interessante circulaire propositie uit de vorige workshop wordt in detail uitgewerkt met behulp van de circulaire designstrategieën en businessmodellen uit het boek Products that Last. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

Implement Workshop
De benodigde veranderingen om de circulaire propositie te implementeren worden in beeld gebracht, op hun haalbaarheid getoetst en in een implementatie-roadmap geplot. Wanneer gebeurt wat, en met wie? Het materiaal van de Track wordt gedocumenteerd in een Circulair Business Canvas, waarna wordt afgesloten met een compacte pitch.

Waarom meedoen?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert
  nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • CIRCO maakt door samenwerken mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Onder andere door een krachtige design-invalshoek en kruisbestuiving.
 • CIRCO heeft al meer dan 350 bedrijven begeleid en 250 ontwerpers opgeleid.
 • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en design-tools die intern gedeeld en daarna voor andere circulaire projecten ingezet kunnen worden.
 • Je draagt bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
 • De Track wordt altijd, naast een tweetal circulair onderlegde trainers, begeleid door een of meerdere (externe) ontwerpers die deelnemers inspireren vanuit hun design thinking-ervaring.
 • Je gaat gezamenlijk aan de slag en krijgt daardoor nuttige interactie en inspiratie vanuit zowel de business- als de design-hoek.
 • Je krijgt zowel zicht op de voor het bedrijf realiseerbare circulaire plannen op korte termijn, als op mogelijke systeemveranderingen.
 • We zetten in op vernieuwing en innovatie. Ook als dat niet volledig circulair is, is het een verfrissende herijking van je business.
 • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken bij een breed netwerk, contact met andere sectoren, een groeiende community van mensen en bedrijven die werken aan circulaire business.
 • Door bijdragen van de Provincie Overijssel en het ministerie van Infrastructuur & Milieu kost deelname aan deze Track €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw.
 • One time opportunity: dit is een uniek project, en een kans om deel uit te maken van een groep circulaire koplopers in de (sociale) woningbouw!

Deze Track wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en Novel-T.

Praktische informatie

Voor wie?

Woningcorporaties en hun co-makers

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Provincie Overijssel.

Trainers

Bas Roelofs
Bas Roelofs
Meer info
Linda Louwissen
Linda Louwissen
Meer info