Let op! Deze track is al geweest

Track – Circulair Verpakken Afhaal- en Bezorgmaaltijden

Track

Nog te bepalen, jan/feb 2023
09:00-13:00

Ben jij een ondernemer actief in de horeca-, verpakkings- of recycling-industrie? Levert jouw bedrijf/organisatie bijvoorbeeld afhaal- en/of bezorgmaaltijden of to-go producten, of produceert het verpakkingen voor voedselproducten? Meld je dan nu aan voor deze CIRCO Track!

Even een wokmaaltijd thuis laten bezorgen of een patatje mayo regelen: de afgelopen twee jaar is er nog nooit zoveel online eten besteld. Maar al deze afhaal- en bezorgmaaltijden brengen extra veel afval met zich mee. Die vele kilo’s afval ontstaan met name door het gebruik van single-use verpakkingen zoals plastic of piepschuim bakjes, papieren dozen, rietjes en draagtasjes. Dat moet veranderen!

Deze CIRCO Track helpt bedrijven voor te bereiden op de komst van de UPV. Dit is een overheidsregeling waarbij producenten onder andere gaan meebetalen aan het inzamelen van afval. Bedrijven die circulair werken krijgen waarschijnlijk een heffingskorting. Nú werken aan een plan om minder afval te produceren met voedselverpakkingen kan je straks dus helpen. Deze CIRCO Track zet daarom in op de transitie naar een optimale en duurzame verpakkingsketen voor afhaal- en bezorgmaaltijden.

Plastic soep
Veel consumenten maken zich zorgen over de plastic soep in de oceanen en de toenemende afvalbergen wereldwijd. “We moeten veel meer inzetten op redesign, recycling en hergebruik, zegt Susan Hansen, Global Strategist bij Rabobank.” Hoe dan ook, met het toenemende aantal kilo’s afval is het tijd voor actie. “Gelukkig wordt de verpakkingsindustrie steeds innovatiever, geeft Hansen aan. Zo kun je de gebruikte koffiecups van Nespresso weer aan de postbode meegeven, zodat ze het aluminium weer gerecycled kan worden. Wel heeft elk materiaal zijn eigen methode van recyclen nodig. Maar niet alle recyclebedrijven zijn daarop voorbereid. We hebben hier dus nog een weg te gaan, aldus Hansen.”

Urgentie binnen de voedsel verpakkingsbranche
Ook de overheid komt met maatregelen om de groei van de afvalberg tegen te gaan. In 2023 moeten producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval, het opruimen van zwerfafval én aan het nemen van bewustwordingsmaatregelen voor consumenten. Middels een Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) wordt er toegewerkt naar een circulaire verpakkingsindustrie. Zo is er onder andere aangepaste wetgeving voor het produceren van eenpersoons voedselverpakkingen zoals hamburgerbakjes, drinkbekers, maar ook saladebakken.

Zie ook hier voor een overzicht van de SUP wetgeving die is opgesteld door de Europese Commissie om wegwerp plastic tegen te gaan.      

De transitie naar een circulaire economie: dit gaan we doen
Deze uitdaging vraagt om alternatieve en duurzamere manieren van het verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden. Hier zijn nieuwe businessmodellen en samenwerkingen voor nodig. Meld jij je aan voor deze CIRCO Track, dan kom je in contact met ondernemers uit dezelfde keten. Samen kijken we hoe we verpakkingen kunnen reduceren, hergebruiken of beter recyclen. Jouw industrie verduurzamen doe je namelijk niet alleen.

pexels-norma-mortenson-4393665.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke of online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Op deze momenten werk je samen met een trainer aan een nieuw plan rondom het verpakken van to-go of afhaal- en bezorgmaaltijden voor jouw bedrijf. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop – (halve dag, in Hoofddorp)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop – (halve dag, online via zoom)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want de andere deelnemers komen uit dezelfde keten en hebben dus kijk op de route van jouw product. Zij kunnen je nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop – (halve dag, in Hoofddorp)
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt.

Praktische informatie

Deelnemers

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel. Voor maximale impact ten behoeve van de implementatie is het verder aan te raden dat een van de deelnemers bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen.

Je kunt ook met een klant/leverancier meedoen om zo samen aan een case te werken.

Investering

Deelname kost normaal per bedrijf € 2.000,-. Dankzij onze samenwerking met Rabobank en Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu maar €1.000,- (excl. BTW). Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma bestaande uit: 3 volledig verzorgde workshopdagen, 1op1 calls met ervaren trainers, en toegang tot al het workshopmateriaal in de digitale leeromgeving van CIRCO.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op!

Organisator Impact Hub Nederland:
Simone Schoutens
simone.schoutens@impacthub.net
T: 06-14575627

Voor algemene vragen over de CIRCO Hub Noord-Holland:
CIRCO Hub Noord-Holland
circo.nh@impacthub.net

Voor wie?

Produceer jij voedselverpakkingen of lever je to-go of afhaal- en/of bezorgmaaltijden? Dan is deze CIRCO Track misschien iets voor jou!

Deze CIRCO Track wordt georganiseerd door Impact Hub Nederland, namens de Circo Hub Noord-Holland, in samenwerking met Rabobank. Samen hebben wij de handen ineen geslagen om bedrijven uit de regio duurzaam te helpen groeien. Deze track is bedoeld voor bedrijven actief in de regio Noord-Holland zoals:

 • Voedselproducenten
 • Retailers & Horecaondernemers
 • Delivery Partijen
 • Voedselverpakkingsleveranciers
 • Overige ketenpartners zoals afvalverwerkers

Jouw bedrijf is zo goed voorbereid op toekomst & samen zorgen we voor minder afval in de regio!

pexels-monstera-6238052.jpg

 

Wat levert het op?

 • Tijdens deze CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen;
 • Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf en presenteert die op de laatste Track dag (4 oktober) aan diverse huidige of toekomstige ketenpartners;
 • Het samenwerken binnen de keten brengt nieuwe partners in beeld en maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar;
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen;
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving, zoals de UPV;
 • Het levert de nodige media-aandacht op voor jouw bedrijf en de keten.

Online leermodules

Tijdens deze CIRCO Track ga je ook aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie. 

Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten en individuele online leermodules. Een deel van het zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd.

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin bespreken we jouw motivatie, wat je kunt verwachten en maak je kennis met de digitale omgeving waarin gewerkt wordt (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners en Circulair West. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!