Let op! Deze track is al geweest

Track- Circulaire kansen rondom vervanging infrastructuur

Track

8 maart, 22 maart en 5 april
09.00 - 13.00 uur

In Rotterdam wordt jaarlijks zo’n 40 km aan ondergrondse infrastructuur vervangen. Een enorme opgave waar veel materialen en producten worden verbruikt en afgedankt. Binnen deze vervangingsopgave schuilen ecologische en economische kansen voor alle partijen; van opdrachtgever tot uitvoerder tot bewoner. Door efficiënter om te gaan met grondstoffen en door hergebruik van materialen pakken we bijvoorbeeld kansen op kostenbesparing. Zeker gezien de huidige grondstoffenprijzen. We moeten op weg naar een circulaire economie!

De hele straat moet open om deze infrastructuur te repareren of vervangen, dit biedt enorme potentie voor een circulaire en klimaatbestendige herinrichting van de openbare ruimte in lijn met de centrale thema’s van de ’’Rotterdamse stijl’’. Kunnen daar zaken worden hergebruikt? Denk aan rvs- en aluminium parkeerpaaltjes, fietsnietjes, speeltoestellen en lantaarnpalen. Welke structuren zijn mogelijk om de stad groener en klimaatadaptief te maken? 

Middels dit 3-daags ontwikkeltraject gaan we kansen spotten en oogsten!

Wat levert het op?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Tijdens de Track werk je samen met ketenpartners, dat maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar. Bovendien houd je er mogelijk nieuwe partners aan over.
 • Je gaat intensief aan de slag met ervaren CIRCO trainers die expert zijn op het gebied van circulair ontwerp in jouw branche.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concrete tools, en inzicht in (markt)ontwikkelingen.
 • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving. En je krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je gaat naar huis met een duidelijk en concreet plan voor een circulair product of dienst, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.
jurriaan-F7I6sexmIS8-unsplash-1.jpg

Meld je nu aan via de button links op deze pagina!

Programma

Een CIRCO Track bestaat uit drie (fysieke of online) bijeenkomsten van een halve dag met de trainers en alle deelnemers. Daarnaast krijg je zelfwerk en 1-op-1 calls met de trainer. Je krijgt tijdens de Track kennis aangereikt die je direct op je eigen case toepast. De totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag / op locatie)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie en circulaire ontwerpprincipes. Je analyseert de huidige waardeketen van jouw bedrijf en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag / online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want zij komen uit dezelfde keten en kunnen je dus nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag / op locatie)
We kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop. Je brengt de gevolgen voor je bedrijfsvoering in kaart en berekent de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Je sluit af met het maken en geven van een doordachte pitch.

Praktische informatie

Doelgroep
 • Partijen die betrokken zijn bij onderhoud van de (ondergrondse) infrastructuur
 • Partijen die betrokken zijn bij de vervanging van (ondergrondse) infrastructuur
 • Partijen die betrokken zijn bij de her-inrichting van publieke ruimtes
 • Bedrijven met oplossingen voor de materialen die vrijkomen
 • De opdrachtgever (Gemeente)
Deelnemers

Aan deze Track doen minimaal 8 en maximaal 12 bedrijven mee. Om de Track het best te benutten, zijn per bedrijf twee deelnemers nodig. Bij voorkeur een duo van Creatie (ontwerper of ingenieur) en Commercie (sales, marketing of business development). Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces. Een CIRCO Track gaat namelijk over het herontwerp van je product én van je businessmodel.

Investering

Per bedrijf is de investering € 1.000,-. Voor dit bedrag volgen 2 personen, 3 volledig verzorgde workshopdagen en ontvangen zij al het workshopmateriaal. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door onze partners: De Rabobank, Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam

CIRCO Hub - provincie Zuid-Holland

Vanuit BlueCity zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Zuid-Holland en organiseren alle Tracks in deze provincie. De thema’s zijn meestal gerelateerd aan onderzoeken of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Houd de pagina in de gaten voor de Tracks en onderwerpen die gaan spelen. Neem voor vragen en of opmerkingen vooral contact op!

Als je je wilt aanmelden voor een Track kan je contact opnemen met Armel Lankrijer (a.lankreijer@bluecity.nl of 0628931531)

Voor overige vragen rondom CIRCO kan je contact opnemen met Ruth Stijns (r.stijns@bluecity.nl of 0648548571)