Let op! Deze track is al geweest

Track – Herbruikbare Food & Farma Verpakkingen

Track

December 2020 & januari 2021
9.00 - 17.00 uur (waarvan een deel plenaire Zoom-sessies en blokken zelfwerk)

De circulaire economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd, en waarin producten zo lang mogelijk meegaan, om vervolgens te worden hergebruikt en gerecycled.

Verpakkingen worden binnen de supply chain van food & farma op grote schaal gebruikt. Met als doel om levensmiddelen en medicijnen te beschermen tijdens transport, te zorgen voor langere houdbaarheid en te voorzien van productinformatie en merkbeleving. Ze leveren grote voordelen op en bieden gebruiksgemak tegen meestal lage kosten.

Maar veel van deze verpakkingen bestaan uit eenmalige, niet recyclebare multi-materialen en passen daarmee niet in een circulaire economie. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.

 

Driedaagse Workshop Track

CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject aan in samenwerking met NRK om ketenpartners bij elkaar te brengen en vanuit ieders eigen positie en businesscase op weg te helpen en kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design. Zo worden samen nieuwe kansen ontdekt en wordt circulaire business in gang gezet.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire retourconcepten te ontwikkelen, met herbruikbare verpakkingen als uitgangspunt. Met de keten bedenken we hoe deze verpakkingen na gebruik in de zakelijke markt retour worden gehaald en worden  gereinigd om vervolgens opnieuw te worden ingezet.

Ervaren trainers van CIRCO helpen je op weg in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

 

Programma

Dag 1 Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachten-goed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. En we gaan op bezoek bij een inzamelaar/reiniger van food/farma verpakkingen

Dag 2 Ideate Workshop
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire business modellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden samen met de ketenpartners opgepakt en verder verkend.

Dag 3 Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop maken we de stap naar realisatie. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Het is een herijking van je businessmodel. Is deze toekomstbestendig en welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
 • Samenwerken binnen de keten maakt ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.

 

Wat levert het op?

 • Tijdens de CIRCO Track ontwikkel je samen met ketenpartners plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf.
 • Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze track wordt georganiseerd voor:

 • Levensmiddelen- en farmaproducenten die gebruik maken van verpakkingen
 • Producenten die verpakkingen ontwerpen en produceren voor levensmiddelen- en farma-industrie
 • Producenten van verpakkingsmaterialen
 • Zakelijke grootverbruikers
 • Ketenpartners die verpakkingen kunnen inzamelen en reinigen.
Aantal deelnemers: Maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).
Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex BTW per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex BTW. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

Ronald Lewerissa
Meer info
Siem Haffmans
Meer info