Let op! Deze track is al geweest

Kickstart workshop circulair ontwerpen

Event

13 april 2023
15.30 - 17.00 uur

Circulair ontwerp ligt aan de basis van een circulaire economie. 80% van de milieu-impact van een product wordt namelijk bepaald in de ontwerpfase. En die ontwerpfase reikt verder dan alleen functionaliteit, materiaalkeuze of esthetisch design. Maar wat houdt circulair ontwerpen precies in? En welke rol heb jij hierin als ontwerper?

In deze online sessie, georganiseerd door de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO) en CIRCO, maak je kennis met de basisprincipes van circulair ontwerp en dagen we je uit om anders naar producten en gebruik van materialen te kijken. Laat je inspireren door interessante praktijkvoorbeelden en discussieer mee over de dilemma’s en uitdagingen.

Om er alvast in te komen: met circulair ontwerp kijk je niet alleen naar een product of dienst op zichzelf, ook een bijpassend businessmodel en een collectief waardesysteem worden hierin meegenomen. Dus: welke processen en randvoorwaarden moeten in de keten geregeld zijn om überhaupt een product of een dienst op de markt te kunnen brengen? Het draait hierbij om waardebehoud tijdens de gehele levenscyclus van een product.

Circulair ontwerp start met Rethink: heroverweeg jouw product en neem de gewenste functionaliteit ervan als uitgangspunt. Op basis hiervan maak je weloverwogen materiaalkeuzes en bij het ontwerp van het product houd je rekening met hoe het product gebruikt gaat worden en wat er na de gebruiksfase gebeurt.
Dit ontwerpproces kun je in tal van sectoren toepassen. Zowel bij producten met een lange als een korte levensduur of bij eenmalig gebruikte producten. Denk aan de volgende sectoren: consumentenelectronica, machinebouw, meubel- en interieurindustrie, kledingindustrie,  medische zorg en de verpakkingsindustrie.

We kijken ernaar uit om hier in de workshop verder op in te gaan en zien je graag op 13 april. Wil je alvast meer weten? Bekijk dan de starterskit circular design.

Deze workshop wordt door BNO en CIRCO georganiseerd vanuit het platform Circular Design CIRCONNECT. In dit platform staat het verzamelen en beschikbaar maken van circular design kennis centraal. Met als doel om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. CIRCO is initiatiefnemer en aanjager van dit platform. Inmiddels doen 15 partners mee en geven zij het platform verder vorm. 

Trainers

Bas Roelofs
Bas Roelofs
Meer info