Let op! Deze track is al geweest

Track – Textiel hergebruik & recycling

Track

17 maart, 31 maart en 14 april 2022
ntb

Deze CIRCO Track kan bedrijven helpen zich voor te bereiden op de komst van de UPV en de bijbehorende heffing. Tijdens deze Track maken we stappen in de transitie naar een circulaire textielindustrie. 

Het nieuwe plastic probleem
Jaarlijks belanden tonnen aan textiel bij het restafval en komen op deze manier in de verbrandingsoven terecht. Textielafval wordt dan ook het nieuwe plastic probleem genoemd. Hoog tijd om meer aandacht te besteden aan product hergebruik, recycling en een collectief inzamelings- en sorteringssysteem.

Urgentie binnen de textielbranche
Over ruim een jaar is het zover (2023): de textielindustrie wordt verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van afgedankte textiel. Middels een Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) wordt er toegewerkt naar een circulaire textielindustrie.

Deze CIRCO Track kan bedrijven helpen zich voor te bereiden op de komst van de UPV en de bijbehorende heffing. Bedrijven die circulair werken krijgen waarschijnlijk een heffingskorting.

Circulaire Economie
Dit vraagt om een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Hier zijn nieuwe businessmodellen en samenwerkingen voor nodig. Een CIRCO Track brengt ketenpartners bij elkaar en helpt ze op weg met circulair ondernemen. 

Voor wie? 

Onder textiel valt volgens de UPV kleding- en huishoud- en woningtextiel, zoals theedoeken, gordijnen, dekbedhoezen en bad-, bed-, en keukentextiel.

Deze Track wordt georganiseerd door de Circo Hub Noord-Holland voor bedrijven uit de regio:

  • Textiel-, kledingbedrijven en woonwinkels.
  • Nationale en internationale textiel en kleding producenten.
  • Bedrijven die gebruikt textiel en kleding verkopen, verzorgen, inzamelen, sorteren en recyclen.
  • Eindgebruikers van textiel zoals hotels en restaurantketens, interieurarchitecten en meubel- en woning stoffeerders.

Online leermodules

Tijdens de Blended Track ga je aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie. Blended Learning is een efficiënte en unieke combinatie van fysieke en online bijeenkomsten.

Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten en individuele online leermodules. Een deel van het zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd.

Zolang het nog niet mogelijk is om fysieke bijeenkomsten te organiseren zijn de plenaire sessies online, via Zoom. Deze werkwijze hebben we inmiddels goed onder de knie en er wordt door de deelnemers positief op gereageerd.

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin maak je kennis met de digitale omgeving waarin gewerkt wordt (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

Programma

Het programma bestaat uit drie halve dagen waarop er fysiek en online contact is met de trainers. Op deze momenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag, fysiek)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier zitten de circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag, online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers, zodat zij nuttige input kunnen geven. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag, fysiek)
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt.

Schermafbeelding-2021-12-02-om-13.09.17.png

 

Wat levert het op?

  • Tijdens de blended CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire business kansen. Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf.
  • Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concrete tools.
  • Het bereid je voor op de komst van de UPV.
  • Het levert de nodige media aandacht op voor jouw bedrijf en de keten.

FAQ

Kosten

Per bedrijf wordt een bijdrage van € 1.000,- (excl. BTW) gevraagd. Voor dit bedrag volgen 2 personen 3 volledig verzorgde workshopdagen. 

Feitelijke kosten zijn € 2.000. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord Holland.

Deelnemers

We hebben plek voor 12 bedrijven in deze track.

Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie is het aan te raden iemand met een technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop) mee te laten doen.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Organisator Noorderwind:
Simone Maertens
s_maertens@hotmail.com
T: 06 – 22 15 86 13


Voor algemene vragen over de CIRCO Hub Noord-Holland:
Simone Schoutens
circo.nh@impacthub.net
T: 06 – 14 57 56 27

 

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub Amsterdam zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle Tracks in deze regio. Dit doen wij samen met regionale partners. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste Tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!