Let op! Deze track is al geweest

Track – Met zorg verpakt

Track

1 september, 15 september en 22 september
13:00-17:00

In deze CIRCO Track gaan zorginstellingen, afvalverwerkers, leveranciers, en producenten van zorgproducten, opzoek naar duurzame oplossingen die helpen om de grote afvalberg vanuit de zorg te verminderen. Interesse om deel te nemen? Meld je dan nu aan in via onderstaand formulier!

Deze CIRCO Track kan zorginstellingen, afvalverwerkers, leveranciers en producenten van zorgproducten helpen om de grote afvalberg vanuit de zorg te verminderen. Zorginstellingen kopen een groot deel van hun afval in. Dat kan en moet anders, want zorginstellingen hebben een plicht om hun afval te verminderen waarop wordt toegezien. Het terugdringen van afval lukt alleen als de gehele keten meewerkt. Waar begin je dan?

Het nieuwe plastic probleem
Jaarlijks produceren zorginstellingen tonnen aan medisch- en restafval dat in de verbrandingsoven terecht komt. Om te weten waar zorginstellingen de meeste milieu-impact en kosten-impact maken, hebben Dijklander Ziekenhuis en zorginstelling Omring een inkoop en magazijn check gedaan: Wat kopen we veel in? Bij wie? Hoe is het verpakt? In welke hoeveelheden? 

Dit onderzoek leerde ons dat het hoog tijd is om extra aandacht te besteden aan de verpakkingen die in de zorg worden gebruikt. Waarom? De meeste verpakkingen zijn niet herbruikbaar en niet recyclebaar. 

Urgentie in de zorgsector
Binnenkort tekenen veel zorginstellingen de nieuwe Green Deal Zorg. Daarin worden duurzame prestatie-afspraken tussen overheden en zorginstellingen op inzet en resultaat vastgelegd. Nederland wil in 2030 voor 50% circulair zijn. De zorgsector is een grote ‘industrie’ die daarin het verschil kan maken. Daarvoor is ketensamenwerking nodig.

Deze CIRCO-track helpt om samen tot een oplossing te komen voor het probleem van verpakkingen in de zorg die nu niet herbruikbaar en recyclebaar zijn.

Circulaire economie
In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, ze worden slim hergebruikt en gerecycled. Dat geldt ook voor verpakkingen. Dit vraagt om het (her)ontwerpen van producten, diensten en businessmodellen, en dus om nieuwe ketens en samenwerkingen. Een CIRCO Track brengt ketenpartners bij elkaar, en helpt ze helpt ze praktisch op weg met circulair ondernemen. 

Voor wie? 

Deze CIRCO Track wordt georganiseerd door Impact Hub Nederland in samenwerking met Circulair Westfriesland, Dijklander Ziekenhuis, en zorginstelling Omring, namens de Circo Hub Noord-Holland voor bedrijven uit de regio:

  • Leveranciers en producenten van medische middelen/producten
  • Zorgverzekeraars 
  • Zorginstellingen
  • Afvalverwerkers
  • Overige ketenpartners zoals banken, overheid, etc.

Programma

Het programma bestaat uit drie halve dagen waarop er fysiek en online contact is met de trainers. Op deze momenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt.

Dag 1 Initiate workshop (halve dag, fysiek)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier zitten de circulaire kansen!

Dag 2 Ideate workshop (halve dag, online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers, zodat zij nuttige input kunnen geven. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement workshop (halve dag, fysiek)
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt.

Online leermodules

Tijdens deze CIRCO Track ga je aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie. 

Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten en individuele online leermodules. Een deel van het zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd.

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin bespreken we jouw motivatie, wat je kunt verwachten en maak je kennis met de digitale omgeving waarin gewerkt wordt (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

Schermafbeelding-2022-04-25-om-16.18.06.png

 

Wat levert het op?

  • Tijdens de blended CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen. Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf;
  • Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar;
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concrete tools;
  • Het bereid je voor op de komst van actuele wet & regelgeving, zoals de UPV;
  • Het levert de nodige media aandacht op voor jouw bedrijf en de keten.

FAQ

Kosten

Deelname kost normaal gesproken per bedrijf € 2.000,-. Dankzij onze samenwerking met Rabobank en Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu maar €1.000,- (excl. BTW)!

Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma bestaande uit: 3 volledig verzorgde workshopdagen, 1op1 calls met ervaren trainers, en toegang tot diverse tools in de digitale leeromgeving van CIRCO. 

Deelnemers

We hebben plek voor 12 bedrijven in deze Track. Er doen 2 personen per bedrijf mee. Voor maximale impact ten behoeve van de implementatie is het aan te raden om iemand met een uitvoerende functie en iemand met de bevoegdheid om beslissingen te nemen mee te laten doen.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Organisator Impact Hub Amsterdam:
Simone Schoutens
simone.schoutens@impacthub.net
T: 06-14575627

Uitvoeringspartner Circulair Westfriesland:
Barbara Harskamp
BHarskamp@odnhn.nl
T: 06-19468663

Voor algemene vragen over de CIRCO Hub Noord-Holland:
Circo Hub Noord-Holland
circo.nh@impacthub.net

 

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub Amsterdam zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle Tracks in deze regio. Dit doen wij samen met regionale partners. De thema’s worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste Tracks en thema’s die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!