Track – Textiel Hergebruik & Recycling II

Track

dinsdag 1 november, donderdag 10 november en donderdag 24 november 2022
13:00-17:00

Na het succes van de Textiel Track die in maart & april 2022 plaatsvond, organiseren wij een tweede Textiel Track waarin wij wederom met bedrijven uit de keten samenkomen om duurzame oplossingen te zoeken voor het hergebruik & recycling van textiel! Ditmaal richten we ons op de keten van interieur/woontextiel. Ben jij een ondernemer in deze tak binnen de textielindustrie? Meld je dan nu aan!

Ontwerp-zonder-titel-1.jpg

Tijdens deze track maken we stappen in de transitie naar een circulaire textielindustrie.

Deze track vindt plaats op dinsdag 1 november, donderdag 10 november en donderdag 24 november 2022, van 13-17 uur. Interesse om deel te nemen? Schrijf je in via het formulier via de linkerbutton!

Het nieuwe plastic probleem
Jaarlijks belanden tonnen aan textiel bij het restafval en komen op deze manier in de verbrandingsoven terecht. Textielafval wordt dan ook het nieuwe plastic probleem genoemd. Hoog tijd om meer aandacht te besteden aan product hergebruik, recycling en een collectief inzamelings- en sorteringssysteem.

Urgentie binnen de textielbranche
Over ruim een jaar is het zover (2023): de textielindustrie wordt verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van afgedankte textiel. Middels een Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) wordt er toegewerkt naar een circulaire textielindustrie.

In deze CIRCO-track stippen we de UPV aan zodat bedrijven hiermee rekening kunnen houden in het ontwerpen van hun circulaire business case.

Circulaire Economie
Dit vraagt om een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waar producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Hier zijn nieuwe businessmodellen en samenwerkingen voor nodig. Een CIRCO-track brengt ketenpartners bij elkaar en helpt ze op weg met circulair ondernemen. 

Voor wie? 

Onder textiel valt volgens de UPV o.a. huishoud- en woningtextiel, zoals bad-, bed-, tafel- en keukentextiel. Deze track richt zich specifiek op bedrijven gespecialiseerd in deze tak binnen de textielindustrie.

Deze Track wordt georganiseerd door de Circo Hub Noord-Holland voor bedrijven uit de regio:

  • Interieur- en woontextielbedrijven en woonwinkels.
  • Nationale (en internationale) textiel producenten.
  • Bedrijven die gebruikt textiel en kleding verkopen, verzorgen, inzamelen, sorteren en recyclen.
  • Eindgebruikers van textiel zoals hotels en restaurantketens, interieurarchitecten en meubel- en woning stoffeerders.

Online leermodules

Tijdens deze Track ga je aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie. 

Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten en individuele online leermodules. Een deel van het zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd.

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers. Daarin bespreken we jouw motivatie, wat je kunt verwachten en maak je kennis met de digitale omgeving waarin gewerkt wordt (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

"De track biedt een heel goede start om je business case vorm te geven. Mural en de opbouw van de track geven een goed inzicht en toelichting hoe je de case moet opbouwen. De track geeft aanleiding om meer over het thema circulaire economie te praten."
Deelnemer CIRCO Track 'Hergebruik & Recycling Textiel' (voorjaar 2022)

Programma

Het programma bestaat uit drie halve dagen verspreid over 4 weken waarop er fysiek en online contact is met de trainers. Op deze momenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt.

Dag 1 Initiate Workshop (halve dag, fysiek)
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier zitten de circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag, online)
Je deelt je ambities met andere deelnemers, zodat zij nuttige input kunnen geven. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag, fysiek)
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt.

20220414_162828.jpg

 

Wat levert het op?

  • Tijdens de blended CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen. Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf;
  • Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar;
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concrete tools;
  • Het geeft inzicht in de laatste stand van zaken rondom de UPV;
  • Het levert de nodige media-aandacht op voor jouw bedrijf en de keten.
"We hebben veel waardevolle connecties gekregen en het zetje in de rug dat we nodig hadden om meer aandacht te geven aan duurzaamheid en circulair."
Deelnemer CIRCO Track 'Hergebruik & Recycling Textiel' (voorjaar 2022)

FAQ

Kosten

Per bedrijf wordt een bijdrage van € 1.000,- (excl. BTW) gevraagd. Voor dit bedrag volgen 2 personen 3 volledig verzorgde workshopdagen. 

Feitelijke kosten zijn € 2.000. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland.

Deelnemers

We hebben plek voor 12 bedrijven in deze track.

Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie is het aan te raden iemand met een technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop) mee te laten doen.

Overige vragen

Bij vragen neem gerust contact op met ons op! 

Organisator Noorderwind:
Simone Maertens
simone@noorderwind.co
T: 06-11515295


Voor algemene vragen over de CIRCO Hub Noord-Holland:
Simone Schoutens
circo.nh@impacthub.net
T: 06 – 14 57 56 27

 

 

CIRCO Hub Noord-Holland

Vanuit Impact Hub zijn wij de CIRCO Hub voor de provincie Noord-Holland en organiseren we alle tracks in deze regio. Dit doen wij samen met hub partners Noorderwind en Circulair West. De thema's worden gekozen aan de hand van uitdagingen die wij zien in de markt of veranderende regelgeving die binnen de provincie (of landelijk) spelen. Hiervoor werken wij o.a. nauw samen met de Provincie Noord-Holland en Rabobank. Houd onze pagina in de gaten voor de laatste tracks en thema's die eraan komen. Voor vragen en/of track ideeën, neem gerust contact met ons op! Laten we samen de transitie naar een circulaire economie versnellen in Noord-Holland!