Let op! Deze track is al geweest

Workshop Slimme data voor circulariteit

Event

5 oktober 2021
13.00 tot 17.00 uur

Digitalisering en smart technology bieden al veel mogelijkheden voor efficiënt gebruik van grondstoffen en hoogwaardig hergebruik van producten. Deze mogelijkheden worden de komende jaren alleen maar groter. Hoe ontwikkelen we de juiste oplossingen voor toekomstige kansen en knelpunten? In deze workshop ontmoeten wetenschappers en bedrijven elkaar om te verkennen welke onderzoeksgebieden urgent en aantrekkelijk zijn. Doe mee en denk mee!

Inhoud en doel van de workshop

In deze sessie vertellen wetenschappers over de laatste innovaties uit onderzoek en hoe we dynamische modellen en artificiële intelligentie kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in oorzaken van uitdagingen en het kiezen en afwegen van oplossingsrichtingen. Ook laten we bedrijven aan het woord die ruime ervaring hebben met het gebruiken van data in hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld bij het aanbieden van slimme proposities. In het tweede deel gaan we concreet aan de slag met het formuleren van gewenste onderzoeksgebieden en kennisvragen. Na de bijeenkomst zal een consortium van onderzoekers de vragen overig uitwerken tot onderzoeksvoorstellen voor een NWO perspectief call en later een Horizon Europe call. De bedrijven krijgen de gelegenheid om zich als partner aan te melden bij het consortium.

TU Delft, TU Eindhoven en RIVM organiseren samen met het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie deze bijeenkomst.

Programma op hoofdlijnen

 • Opening
 • Bedrijven – wat gebeurt er nu?
  – Hoe wordt data ingezet voor circulariteit en welke uitdagingen zijn er?
  – Joost Sterenborg (Aebi Schmidt)
  – Ad van Rijsbergen (VerAutomation)
  – Multinational
 • Wetenschap – wat is er mogelijk?
  – Wat kunnen we met agent based modelling (ABM) en Artificial Intelligence (AI)?
  – Igor Nikolic (TU Delft) – Agent based modelling
  – Yingqian Zhang (TU Eindhoven) – Artificial Intelligence
 • Interactieve sessie deel 1: wat zien bedrijven als belangrijkste uitdagingen
 • Feedback en reactie door wetenschappers
 • Interactieve sessie deel 2: wat zijn de mogelijke oplossingsrichtingen
 • Afsluiting
  – Korte evaluatie en formuleren vervolgacties

Heb je vragen over de workshop? Neem dan contact met Anne van Bruggen, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Centrum Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid (DMG) M: 06 11208081 | E: anne.van.bruggen@rivm.nl