[VIDEO] Circulaire impact maken door het gebruik van circulair isolatieglas 

Case

Wij zijn de Track begonnen met grootse plannen om hele woonwijken circulair te renoveren op glasgebied. De eerste les die we tijdens het volgen van de Track hebben geleerd is dat we klein moeten beginnen."
Maarten RoodDirecteur GSF Glasgroep
20220914_GSF_Glasgroep_Web-Sjors_Evers-4-1024×681

GSF Glasgroep is al ruim 30 jaar actief als glashandel en -reparateur voor vele partijen als verzekeraars, woningcorporaties en de aannemerij. Maarten Rood nam het bedrijf over van zijn ouders toen het nog een traditioneel leverings- en plaatsingsbedrijf was voor isolatieglas. De afgelopen jaren kreeg hij steeds vaker de opmerking dat glas erg vervuilend, CO2 uitstotend materiaal is. Is er een mogelijkheid om glas circulair of deels circulair toe te passen?

Dit was de aanleiding voor GSF Glasgroep om een CIRCO Track te volgen. Tijdens zo’n Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen en werk je je eigen case vervolgens uit tot een concreet plan.

“Wij zijn de Track begonnen met grootse plannen om hele woonwijken circulair te renoveren op glasgebied. De eerste les die we tijdens het volgen van de Track hebben geleerd is dat we klein moeten beginnen. Daardoor veranderde ons doel van hele woonwijken circulair renoveren, naar het dagelijkse onderhoud. Voor het schadeherstel gaan we een circulair product creëren waar woningcorporaties en verzekeraars gebruik van kunnen maken. Dat is de eerste stap.”

In de Track ontstond een geheel nieuw businessmodel waar GSF Glasgroep daarna direct mee aan de slag is gegaan. Oud isolatieglas is glas wat al een levensduur heeft meegemaakt van wel 30 tot soms wel 40 jaar. Voorheen ging dit glas, dat uit oude gebouwen komt, direct de glascontainer in. Dit werd dan gerecycled en vervolgens gebruikt voor nieuwe materialen zoals glaswol en bierflesjes.

Nu gebruikt GSF Glasgroep oud isolatieglas voor nieuw circulair isolatieglas. “Het grootste voordeel daarvan ten opzichte van recyclen is dat je op termijn geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebt om je producten te realiseren”, aldus Maarten Rood. Op deze manier zet GSF Glasgroep een grote stap in de transitie naar een circulaire economie. 

“Nadat we in de CIRCO Track ons circulaire glas als businessmodel in de markt konden zetten bleken er veel meer deuren open te gaan dan we verwacht hadden. Er ging een hele circulaire markt voor ons open. Ons advies: CIRCO Track, doen!”- Maarten RoodDirecteur GSF Glasgroep 

Benieuwd naar het volledige bedrijfsverhaal? Bekijk dan onderstaande casevideo van GSF Glasgroep.