Het belang van circulariteit in de bouw
De Nederlandse bouwsector staat voor grote uitdagingen: tot 2030 moeten er 1 miljoen woningen worden gebouwd, en in 2050 moet de sector circulair zijn. Circulaire businessmodellen, met biobased materialen als belangrijke pijlers, bieden kansen om deze doelen te behalen. Biobased materialen zijn hernieuwbare grondstoffen die passen binnen een circulaire economie en helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Ook de installaties in een gebouw hebben veel invloed op de milieu-impact. Een geïntegreerd ontwerp van bouw en installaties is daarom cruciaal voor een lage carbonvoetafdruk. In deze CIRCO Track hebben deelnemers beide aspecten aangepakt.
Einde van Track = begin van implementatie
Het einde van een CIRCO Track is gelijk het begin van de volgende stap: circulaire ideeën in de praktijk brengen. Daarom was het zo waardevol dat deelnemers op de laatste workshopdag de kans kregen om hun ideeën aan een breder publiek te presenteren. Tijdens het congres over biobased bouwen, georganiseerd door Samen Biobased Bouwen, deelden deelnemers hun ideeën. De focus lag hierbij op woningcorporaties, en ze presenteerden twee ideeën: één voor het renoveren van bestaande (rijtjes)woningen en één voor nieuwbouw. Het feit dat het publiek bestond uit geïnteresseerden en deskundigen maakt het makkelijker om ideeën uit te wisselen, waardevolle contacten te leggen en uiteindelijk de implementatie een stap dichterbij te brengen.
Hoe zitten CIRCO Tracks ook alweer in elkaar?
Even een korte recap: de CIRCO Track is een goed doordacht trainingsprogramma waarin bedrijven kennismaken met circulaire ontwerpprincipes en businessmodellen. Deelnemers vertalen deze kennis meteen naar concrete plannen voor hun eigen producten en diensten. Elke Track bestaat uit drie fases, waarbij pitches onderdeel zijn van fase 3 (maar dan meestal zonder breder publiek).
- In fase 1 duik je in de wereld van circulair ontwerp, analyseer je de huidige lineaire waardeketen en ontdek je circulaire kansen voor je bedrijf.
- In fase 2 werk je de meest veelbelovende circulaire kans uit, met behulp van de strategieën en businessmodellen uit “Products that Last” en “Products that Flow”. Het resultaat: een circulaire propositie en een (her)ontwerp van het product.
- In fase 3 kijk je naar de technische en commerciële haalbaarheid van jouw propositie, de impact op de bedrijfsvoering en de circulaire effecten. Alles wordt samengebracht in een Circular Business Canvas en een korte pitch.
Ben jij klaar om zelf aan de slag te gaan met circulariteit? Er staan weer voor verschillende sectoren nieuwe CIRCO Tracks gepland. Check de agenda en meld je aan.
Van idee naar uitvoering met Circonnect
Wat volgt er na een CIRCO Track? Voor bedrijven die hun circulaire ideeën verder willen ontwikkelen en concreet in de praktijk willen brengen, biedt het Circonnect netwerk precies wat je nodig hebt. Met praktische tools en toepasbare kennis op het gebied van circulair ontwerpen helpt Circonnect de kloof te overbruggen tussen regels en de realiteit, en tussen wetenschap en de werkvloer. Lees meer over Circonnect.
Discussieer mee