Mijlpaal: CIRCO Internationaal: Aan de slag in tien landen!

Update

De maand juli stond in het teken van het duizendste bedrijf dat een CIRCO Track afrondde. Een prachtige mijlpaal op weg naar de doelstelling om 4000 Nederlandse bedrijven te trainen. Maar de transitie naar een circulaire economie versnellen doen we ook over de landsgrenzen heen. En ook internationaal is nu een mooie mijlpaal te vieren. CIRCO is namelijk actief in tien landen! Wij spraken Pieter van Os, Program manager international hierover.

Thailand

Wat voor impact maakt de CIRCO Methode internationaal?

Ik ben ontzettend tevreden met de samenwerking in de tien landen die we tot nu hebben bereikt. Elk land en elke regio heeft andere uitdagingen, maar het is bijzonder om te zien dat de CIRCO-methode tot nu toe in alle landen werkt en bedrijven in beweging krijgt. In samenwerking met de Nederlandse ambassades lukt het de internationale Hubs ook steeds beter om financiering van de plaatselijke overheid en andere sponsors voor het uitvoeren van Tracks en Classes te realiseren. Ik denk dat er tot de kerst bijna iedere week wel een Track of Class van start zal gaan.

Hoe gaat dat in zijn werk?

CIRCO stelt lokale partners middels een Train-de-Trainer programma in staat om de CIRCO design methode in het land in te zetten. Een Hub krijgt toegang tot de kennis en de methode aangereikt om zowel bedrijven en ontwerpers te activeren, als de Track uit te voeren. Momenteel wordt Singapore klaargestoomd voor de rol als internationale CIRCO Hub en is daarmee het tiende land waar CIRCO International actief is. Duitsland, de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen), Turkije, Thailand, Sri Lanka en Brazilië zijn eerder opgeleid en voerden al lokaal en zelfstandig met zo’n 200 bedrijven CIRCO Tracks uit. Portugal wordt nu getraind en heeft de organisatie en financiering klaar staan om 10 Tracks uit te voeren in de komende 18 maanden.

Wat gebeurde er de afgelopen maanden bij CIRCO International?

In de afgelopen zomermaanden hebben de internationale CIRCO activiteiten niet stilgestaan. Op 18 juni organiseerde Portugal een officiële ceremonie om de Portugese CIRCO Hub, die op dit moment in ontwikkeling is, te lanceren. In september en oktober zal het Train-de-Trainer programma plaatsvinden, waarbij Nederlandse CIRCO trainers de Portugese trainers klaarstomen voor het zelfstandig, lokaal voortzetten van CIRCO Tracks. Thailand organiseerde een tweede Track en Turkije werkt aan een serie Tracks met de EBRD. De vele activiteiten leveren daarnaast veel nieuwe inzichten om de methodologie verder verfijnen en de kennisbasis te verbreden.

 

Op 18 juni organiseerde Portugal een officiële ceremonie voor de lancering van de Portugese CIRCO Hub.

Discussieer mee