Netwerkpartner aan het woord: Koninklijke Metaalunie

Update

Het organiseren van Tracks en Classes doet CIRCO niet alleen. Sterker nog, de samenwerking met partners is voor CIRCO van essentieel belang om haar doelen te bereiken. Wie zijn die partners en waarom kiezen zij ervoor om samen met CIRCO in te zetten op een circulaire toekomst?

iStock-696953952

Samen met onder meer Koninklijke Metaalunie organiseerde CIRCO in 2018 een Track voor Friese ondernemers. Margriet Bouma, regiosecretaris district Oost bij Koninklijke Metaalunie: “Circulariteit wordt een steeds belangrijker onderwerp binnen de metaalketen.”

Waarom besloten jullie als brancheorganisatie een CIRCO Track te organiseren?
“Circulariteit is een grote aanjager voor de toekomstige economie. Het mkb-metaal speelt daarin een cruciale rol. Ik merk dat er momenteel veel verandert in het circulair denken en doen; provincies gaan bijvoorbeeld steeds meer circulair inkopen. Het kan goed dat er straks steeds meer in de keten wordt gekeken naar hoe circulair een bedrijf werkt. Metaalunie-leden werken veel in die keten, dus is het belangrijk om hierop voorbereid te zijn.”

“In de metaalsector wordt er vooral circulair gewerkt op het gebied van afvalstromen. Alle metaal dat niet meer nodig is, wordt weer verwerkt in nieuw metaal. Maar daar kan nog veel meer in worden gedaan en dat willen we meer bij onze leden voor het voetlicht brengen. In feite begint dat al in de ontwerpfase van een product van een bedrijf zelf of van een klant. Zij zitten met vragen als: waar moet ik zijn, wie kan me helpen?”

"In de metaalsector wordt er vooral circulair gewerkt op het gebied van afvalstromen. Alle metaal dat niet meer nodig is, wordt weer verwerkt in nieuw metaal. Maar daar kan nog veel meer in worden gedaan en dat willen we meer bij onze leden voor het voetlicht brengen"
Margriet BoumaRegiosecretaris district Noord bij Koninklijke Metaalunie

Wat is volgens jou van belang bij het organiseren van een CIRCO Track?
“Ik denk dat het heel belangrijk is om bedrijven op het juiste moment te triggeren. Eerst moet er sprake zijn van bewustwording op het gebied van circulariteit: wat houdt het in en wat kan ik ermee? Het is van belang een businessmodel te laten zien dat voor ondernemers interessant is. Je moet ondernemers eerst zien te motiveren en in de juiste stand krijgen. Pas als die stap is gezet, kan er verdieping plaatsvinden in de vorm van een Track.”

“Tijdens de acquisitie-periode hebben we veel moeite gedaan om te zorgen voor een divers palet aan deelnemers; van overheden en onderwijsinstellingen tot metaalbedrijven. Tegelijkertijd moesten ze elkaar ook niet bijten maar samen constructief kunnen werken aan circulaire thema’s. Dat heeft meerdere samenwerkingen opgeleverd, van bedrijven die zich tijdens de Track realiseerden dat ze elkaar goed aanvulden.”

Wat viel jou op tijdens de Track?
“Ik heb gemerkt dat ondernemers tijdens de Track-dagen heel enthousiast bezig zijn met hun circulaire plannen, maar eenmaal terug aan het werk gaan ze weer mee in de waan van de dag en blijven hun plannen liggen. Het staat niet hoog op hun prioriteitenlijstje om die plannen uit te voeren. Ik denk dat we daarin nog meer zouden kunnen doen. Wat is het laaghangende fruit en kunnen ondernemers gemakkelijk zelf oppakken en wat zijn de meer complexere onderwerpen? We zouden ze bijvoorbeeld op weg kunnen helpen door middel van vouchers, om ze te stimuleren. Uit een recent onderzoek onder mkb’ers in Friesland bleek dat veel ondernemers nog niet bezig zijn met circulariteit, er is dus nog veel werk aan de winkel.”

Wat zou je anderen aanraden bij het organiseren van een CIRCO Track?
“Ik denk dat het heel goed werkt om dit via branches te organiseren, want zo kun je de inhoud zoveel mogelijk toespitsen op een specifieke sector. Als brancheorganisatie heb je een goed idee van wat er speelt onder je leden en zo kun je ervoor zorgen dat de thema’s en speerpunten in de Track aansluiten bij de wensen van de leden. Dus niet schieten met hagel, maar juist heel goed zorgen voor focus en sturing.”

Wil je ook bekijken wat de mogelijkheden zijn om een Track of Class te organiseren in samenwerking met CIRCO? Neem contact op met Karianne Vermaas.

Discussieer mee