Let op! Deze track is al geweest

Circular Design Class – Single-Use Plastics

Class

Nader te bepalen
09.00 - 12.00 uur

Verpakkingen en disposables die gebruikt worden voor de horeca en de ‘on-the-go’ markt vallen voor een groot deel onder de aankomende Single-Use Plastics richtlijn. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Zowel voor bedrijven die single-use verpakkingen en disposables produceren als de retailbedrijven die dit op de markt brengen.

Als onderdeel van de EU Strategy on Plastics treedt op 3 juli 2021 de Single-Use Plastics (SUP) richtlijn in werking. Verpakkingen en disposables die gebruikt worden voor horeca en ‘on-the-go’ markt vallen voor een groot deel onder deze SUP richtlijn. Deze verpakkingen en disposables worden na eenmalig gebruik afgedankt en belanden grotendeels in het restafval of erger nog, ze eindigen als zwerfafval in het milieu. Door deze lineaire levensloop gaat er veel waarde verloren in de keten.

CIRCO en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseren daarom een Circular Design Class specifiek gericht op deze single use verpakkingen. Tijdens deze Class krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen, met praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op jouw eigen case.

De aanpak van de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en de boeken Products that Last (Conny Bakker e.a., TU Delft) en Products that Flow (Siem Haffmans e.a., Partners for Innovation) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

 

Programma

De CIRCO Class bestaat uit twee workshops van een halve dag. Het programma ziet er als volgt uit:

Workshop 1 – 3u
Tijdens deze eerste sessie duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Vervolgens onderzoeken we samen hoe je tot een circulaire verpakkingsoplossing kan komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes.

Workshop 2 – 3u
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen ze verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot circulaire producten en diensten. Dit wordt uitgewerkt in een roadmap of een pitch.

 

Online Class

 • We maken gebruik van de collaboratieve online platforms ZOOM en Mural, waardoor de CIRCO ontwerpmethodiek online toegankelijk is;
 • Er is veel interactie met de trainers en de andere deelnemers ingebouwd en trainers kunnen meekijken met de gemaakte oefeningen;
 • De techniek is niet ingewikkeld, en er is een helpdesk beschikbaar. Ook krijgen de deelnemers van tevoren een introductie.
 • Ter voorbereiding van workshop 1 zullen de deelnemers een intake hebben en een introductiefilmpje ontvangen. Tussen workshop 1 en 2 is er een huiswerkopdracht.

 

Waarom meedoen?

 • Inzicht in en kennis over circulaire economie, businessmodellen en ontwerpstrategieën
 • Vergroot je (proces)kennis via tools en methodes om naar een circulaire toekomst te werken
 • Ontdek de integrated design approach
 • Ontdek jouw rol in de circulaire economie en begrijp waar je staat in het proces
 • Door je veel kennis, vaardigheden en tools eigen te maken, ben je beter geëquipeerd om een duidelijke rol te pakken naar alle partijen binnen en buiten de branche
 • Ontwikkel jezelf tot een onderscheidende change agent met groeikansen voor jou en je bedrijf
 • Word deel van een groeiend netwerk van circulair professionals in de bouw en zet de eerste stappen naar een circulaire toekomst

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Class is bedoeld voor iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is met inkoop of ontwerp van single use verpakkingen, zoals verpakkingsontwerpers, verpakkingskundigen en verpakkingsconsultants, maar ook inkopers en bijvoorbeeld marketeers.

Kosten

De kosten voor deelname zijn € 150 excl. btw per deelnemer, inclusief boek. De reguliere deelnamekosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Online Class

Deze Class wordt online gegeven. De Class is opgedeeld in twee dagdelen van 9 tot 12.

Veelgestelde vragen

Trainers

Marien Korthorst
Marien Korthorst
Meer info