Track – Doe-het-zelfbranche

Track

2, 16 en 30 september 2021

Ben jij actief in de doe-het-zelfbranche als producent, retailer of toeleverancier, en wil je ontdekken welke circulaire mogelijkheden er zijn? Ontdek tijdens deze CIRCO Track de opties om bijvoorbeeld de levensduur van producten te verlengen en dat te koppelen aan een nieuwe manier van geld verdienen.

iStock-473195390

Hoe kunnen gereedschappen, bouwmaterialen en decoratiematerialen circulair ontworpen worden? Welke circulaire mogelijkheden zijn er voor retailers? En hoe kan daar een verdienmodel aan gekoppeld worden en kan er dus geld mee verdiend worden? Welke circulaire trends zijn er in de bouw? Wat kan ik met reparatie, servicecontracten, diensten etc? Ontdek het en zet de eerste stappen tijdens de CIRCO Track speciaal voor de doe-het-zelfbranche.

In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, worden ze slim hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Hiervoor zijn nieuwe ketens en nieuwe samenwerkingen nodig. CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject aan waarbij je als bedrijf op weg geholpen wordt met een eigen positie en businesscase en tegelijk kennis opdoet over circulair ondernemen en circulair design.

Programma

Dag 1 Initiate Workshop – 2 september
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen.

Dag 2 Ideate Workshop – 16 september
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend.

Dag 3 Implement Workshop – 13 september
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Bedrijven vergroten hun concurrentiekracht en ze creëren nieuwe waarden voor hun bedrijf en klanten. Ook is het een innovatieve herijking van je businessmodel.
  • CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
  • Bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.

Deze CIRCO Track is geïnitieerd door en wordt verzorgd in samenwerking met Focusplaza.

Praktische informatie

Kosten

Voor leden van Focusplaza met een meerFocus lidmaatschap zijn er geen additionele kosten. Voor niet-leden van Focusplaza bedragen de kosten voor deelname €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en eventueel door één van de provincies.

 

Deelnemers

Aantal deelnemers per Track: maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).

Van ieder bedrijf doen twee personen mee, bij voorkeur een duo van een product developer/inkoper/business developer en iemand met een commerciële rol, die markt, klanten en stakeholders kent. Er zit veel toegevoegde waarde in de wisselwerking tussen de twee disciplines gedurende het proces, en in de interactie tussen de bedrijven onderling.

Trainers

Bas Roelofs
Bas Roelofs
Meer info
Micha Klaarenbeek
Meer info