Workshop Track – Offshore wind

Track

Q3 (exacte data nader te bepalen)
9.00 - 18.00 uur

Binnen de offshore wind-industrie liggen veel circulaire kansen, van de ontwerp- tot de end of life-fase van windparken. Welke mogelijkheden zijn er voor levensduurverlenging? Wat valt er te doen aan onderhoud en remanufacturing vanuit circulair perspectief? Tijdens de CIRCO Track ga je met deze vragen aan de slag, ontdek je circulaire kansen en ontwikkel je een eigen circulaire propositie en businesscase.

2019-09-06_Circo-Track_Juri-Hiensch_MG-1481

Driedaags ontwikkeltraject

De circulaire economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Voor offshore windparken vraagt dit om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Hiervoor zijn vaak nieuwe samenwerkingen nodig.

CIRCO biedt een driedaags praktijkgericht ontwikkeltraject aan, om samen met ketenpartners een eigen circulaire propositie in ontwerp en businesscase uit te werken. Zo ontdekken we samen nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Deze Track wordt in samenwerking met TKI Wind op Zee georganiseerd. De uitkomsten van deze Track kunnen worden gebruikt als input voor het ”MOOI’’ (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie) tendertraject.

Onderwerpen die in de Track aan bod komen:

  • Ontwerp en materiaalkeuzes vanuit circulair perspectief, met extra aandacht voor de end of life fase;
  • Mogelijkheden voor levensduurverlening;
  • Onderhoud en remanufacturing vanuit circulair perspectief;
  • Recycling-uitdagingen;
  • Organiseren van een (nieuwe) circulaire supply chain en reverse logistics;
  • Toepassing van schaarse materialen en borgen van leveringszekerheid.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Programma

Dag 1 – Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en ontdekken waar de grootste verspilling – en dus ook businesskansen zitten.

Dag 2 – Ideate Workshop
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen die verder.

Dag 3 – Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Praktische informatie

Voor wie?

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die een rol spelen gedurende de levenscyclus van offshore windparken. Van de design-fase tot end of life.

Een Track biedt plaats aan maximaal 11 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een  designer/ingenieur/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf, voegt veel waarde toe aan het Track-proces.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Locatie

In verband met covid-19 is het op dit moment nog niet duidelijk of de Tracks en Classes na de zomer fysiek, blended of digitaal zullen plaatsvinden. Houd voor het laatste nieuws dit nieuwsbericht in de gaten.

Trainers

Bas Hillerström
Meer info
Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette Levels-Vermeer
Meer info