Let op! Deze track is al geweest

Track – Circular wind farms

Track

22 & 29 oktober en 5 november 2020
9.00 - 18.00 uur

Binnen de windindustrie liggen veel circulaire kansen, van de ontwerp- tot de end of life-fase van windparken als systeem, dus inclusief de noodzakelijke infrastructuur binnen het park. Welke mogelijkheden zijn er voor levensduurverlenging? Wat valt er te doen aan onderhoud en remanufacturing vanuit circulair perspectief? Hoe zorgen we voor waardebehoud einde leven en gesloten kringlopen? Tijdens de CIRCO Track ga je met deze vragen aan de slag, ontdek je circulaire kansen en ontwikkel je een eigen circulaire propositie en businesscase. Daarnaast verkennen we samenwerkingen om te komen tot gezamenlijke proposities of consortia.

Driedaags ontwikkeltraject

De circulaire economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Voor windparken vraagt dit om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Hiervoor zijn vaak nieuwe samenwerkingen nodig.

CIRCO biedt een driedaags praktijkgericht ontwikkeltraject aan, om samen met ketenpartners een eigen circulaire propositie in ontwerp en businesscase uit te werken. Zo ontdekken we nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Deze Track wordt in samenwerking met ECHT, het Versnellingshuis en het Uitvoerinsprogramma Circulaire Maakindustrie (EZK) georganiseerd.
.

Onderwerpen die in de Track aan bod komen:

  • Ontwerp en materiaalkeuzes vanuit circulair perspectief, met extra aandacht voor de end of life fase;
  • Mogelijkheden voor levensduurverlening;
  • Onderhoud en remanufacturing vanuit circulair perspectief;
  • Recycling-uitdagingen;
  • Organiseren van een (nieuwe) circulaire supply chain en reverse logistics;
  • Toepassing van schaarse materialen en borgen van leveringszekerheid.
  • Onderzoeken van werkbare consortia en financieringsmogelijkheden uit o.a. de green-deal en de Europese commissie.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

 

Programma

Dag 1 – Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en ontdekken waar de grootste verspilling – en dus ook businesskansen zitten.

Dag 2 – Ideate Workshop
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen die verder.

Dag 3 – Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Praktische informatie

Voor wie?

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die een rol spelen gedurende de levenscyclus van windparken. Van de design-fase tot end of life. De selectie van deelnemers, na aanmelding, wordt gemaakt in overleg met ECHT en UPCM.

Een Track biedt plaats aan maximaal 12 bedrijven, indien er veel meer aanmeldingen zijn gaan we mogelijk een extra Track organiseren. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een  designer/ingenieur/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf, voegt veel waarde toe aan het Track-proces.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs is €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Locatie

Deze Track is in afstemming met het project ‘circular windfarms’ gepland en vindt plaats op 22 oktober, 29 oktober en 5 november. De intentie is om 2 van de 3 Trackdagen fysiek te doen op een nader af te stemmen locatie. In verband met covid-19 is dit nog niet volledig zeker.

Trainers

Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette Levels-Vermeer
Meer info
Bas Roelofs
Bas Roelofs
Meer info