Let op! Deze track is al geweest

Track – Recreatie- en watersportbranche Zeeland

Track

10 & 24 nov, 8 dec 2020
9.00 - 17.30 uur

De recreatie- en watersportbranche wordt geconfronteerd met een snel veranderende omgeving. Dit komt onder andere door de energietransitie en het toetreden van nieuwe spelers op de markt. Ook is sprake van een kortere productcyclus en steeds sneller veranderende gastwensen en gastverwachtingen. Het is belangrijk dat de sector daar passende oplossingen voor ontwikkelt. Nieuwe circulaire businessmodellen kunnen een andere blik geven op de sector en bovendien de band met bestaande gasten én nieuwe doelgroepen versterken.

Impuls Zeeland, Provincie Zeeland en HISWA-RECRON organiseren in november en december een Circular Business Design Track speciaal voor Zeeuwse ondernemers die actief zijn in de vrijetijdseconomie. Na het succes van de eerste landelijke CIRCO Track in de recreatiebranche, die plaatsvond in december 2019, wordt nu deze Track, die bestaat uit drie ééndaagse workshops, georganiseerd in Zeeland.

In een circulaire economie worden hoogwaardige diensten geleverd en gaan producten langer mee, ze worden slim hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Tijdens de CIRCO Circular Business Design Track maak je kennis met de mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen, om antwoord te geven op de uitdagingen van een steeds veranderende omgeving. En dat samen met je toeleveranciers. Je verkent kansen voor je eigen bedrijf en maakt een concreet plan voor implementatie.

Programma

Dag 1 – Kansen in kaart brengen
Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt waardevernietiging in de huidige keten in beeld gebracht en per organisatie worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.

Dag 2 – Uitwerking
Het meest kansrijke circulaire voorstel uit de eerste workshop wordt in detail uitgewerkt met behulp van circulaire designmethoden en businessmodellen uit ‘Products that Last’, (producten met een lange levensduur) en/of Products that Flow (producten uit de wegwerpeconomie/fast moving consumer goods). Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

Dag 3 – Implementatie
We brengen veranderingen in beeld die nodig zijn om de circulaire propositie te implementeren. Deze toetsen we op haalbaarheid en zetten we in een implementatie-roadmap: wanneer gebeurt wat, en met wie? We sluiten de CIRCO Track af met een pitch.

Reacties van oud-deelnemers

Reacties van recreatieondernemers die deelnamen aan de eerste Track:

“Hoe te gaan van een duurzame intentie naar een concreet plan, inclusief presentatie was zeer waardevol”

“We hebben geleerd om op een andere manier naar de circulaire onderneming te kijken en dit toe te passen op onze eigen organisatie”

“Ik heb inzicht gekregen in hoe ik circulairiteit verder kan aanscherpen en hoe ik dit kan koppelen aan mijn bedrijfsvoering”

Denk je er bijvoorbeeld over na om je (bestaande) sanitair of centrumgebouw te moderniseren of vervangen, een verblijfsaccommodatie te (laten) bouwen, je inrichting te veranderen of anders om te gaan met water- en voedselverspilling? Schrijf je dan (samen met je toeleverancier) in voor deze Track.

Waarom meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
  • CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
  • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
  • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
  • De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren trainers, in samenwerking met RECRON.
  • One time opportunity: dit is een uniek project en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Ambities Rijksoverheid

Door te investeren in een circulaire consumptiegoederen sector draag je bij aan de ambities van het kabinet binnen het Rijksbrede Programma Circulaire Economie en de Transitieagenda’s:

  • Tussendoel 2030: 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen).
  • Doel 2050: volledig circulaire samenleving.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Track is speciaal bedoeld voor Zeeuwse ondernemers die actief zijn in de vrijetijdseconomie.

Een Track biedt plaats aan maximaal 10 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een designer/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf voegt veel waarde toe aan het proces.

Kosten

De kosten voor HISWA-RECRON-leden bedragen € 400,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen) en zullen door HISWA-RECRON in rekening worden gebracht. Niet-HISWA-RECRON-leden betalen € 500,- ex btw. De reguliere prijs bedraagt € 2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Locatie

In verband met covid-19 is het op dit moment nog niet duidelijk of de Tracks en Classes na de zomer fysiek, blended of digitaal zullen plaatsvinden. Houd voor het laatste nieuws dit nieuwsbericht in de gaten.

Trainers

Tom Evers
Meer info
Marien Korthorst
Marien Korthorst
Meer info