Let op! Deze track is al geweest

Track – Sierteeltverpakkingen

Track

17 februari, 3 & 17 maart 2021
9.00 - 17.00 uur (waarvan een deel plenaire Zoom-sessies en blokken zelfwerk)

Verpakkingen worden binnen de bevoorradingsketen van de sierteelt op grote schaal gebruikt. Onder meer om de producten, zoals planten en bloemen, te beschermen tijdens transport, te zorgen voor langere houdbaarheid en om ze te voorzien van productinformatie en merkbeleving. De verpakkingen leveren grote voordelen op en bieden gebruiksgemak tegen meestal lage kosten.

Er zijn bedrijven binnen de sector die al stappen hebben gezet binnen de circulaire economie op verpakkingsgebied. Maar er zijn ook nog veel verpakkingen waar (bewuste) consumenten, de handel, maar ook de recyclers zich enorm aan ergeren. Onnodig verpakkingsmateriaal, niet recyclebare combinaties en inefficiënte transport verpakkingen zijn hier voorbeelden van. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen. Je wordt op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

 

Driedaagse Workshop Track

Circulaire Economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd, en waar producten zo lang mogelijk meegaan, om vervolgens te worden hergebruikt en gerecycled.

CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject aan in samenwerking met Impact Hub, Provincie Noord-Holland, Tuinbranche Nederland en NRK. Samen brengen we ketenpartners bij elkaar en helpen we hen vanuit ieders eigen positie en businesscase op weg om kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design. Zo ontdekken we samen nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

 

Programma

Dag 1 Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachten-goed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. En we gaan op bezoek bij een inzamelaar/verwerker van sierteelt verpakkingen

Dag 2 Ideate Workshop
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire business modellen en design strategieën. Samen met de ketenpartners pakken we de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen deze verder.

Dag 3 Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop maken we de stap naar realisatie. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Voor wie?

Deze Track wordt georganiseerd voor:

  • Kwekers die gebruik maken van verpakkingen
  • Groothandels voor planten en bloemen
  • Producenten die verpakkingen ontwerpen en produceren voor de sierteelt
  • Retailers van sierteelt
  • Producenten van verpakkingsmaterialen
  • Ketenpartners die verpakkingsafval inzamelen, sorteren en recyclen

 

Waarom meedoen?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe business kansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Het is een herijking van je business model. Is deze toekomstbestendig en welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
 • Samenwerken binnen de keten maakt ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.

 

Wat levert het op?

 • Tijdens de CIRCO Track ontwikkel je samen met ketenpartners plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf.
 • Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Praktische informatie

Aantal deelnemers

Er is plek voor maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex BTW per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex BTW. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor dit bedrag kunnen 2 personen, 3 volledig verzorgde workshopdagen volgen.

Aantal deelnemers: Maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).

Trainers

Siem Haffmans
Meer info