HvA studenten krijgen circulair denken met de paplepel ingegoten

Update

Tijdens de internationale vakbeurs Interclean presenteerden acht studententeams van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hun circulaire businessmodellen. Het was het slotstuk van een project dat onderdeel is van het curriculum voor 2ejaars studenten Technische Bedrijfskunde. In dit project namen zij bestaande circulaire business initiatieven onder de loep en maakten zij concrete plannen om die op te schalen. Het volgen van een CIRCO Track zorgde ervoor dat ze hier de belangrijkste kennis en handvatten voor hadden.

Amke van der Linden
Amke van der Linden

HvA studenten uitreiking CIRCO certificaten

Ontwikkeling tot kritische professional

Circulair denken zit verweven door het hele opleidingsprogramma van Technische Bedrijfskunde (TBK). “Dat start al met een introductievak in het eerste jaar. Wat is circulaire economie? Welke waarde heeft afval? Wat zijn circulaire processen? Het is vooral een manier om te inspireren, de interesse voor circulariteit op te wekken” licht Marco van Hees (onderzoeker en docent Circular Economy) toe. 

Het aanreiken van circulaire kennis gaat door tot aan de scriptie in het vierde jaar. Dan wordt diepgaand aandacht besteed aan de methodes en technieken die je nodig hebt om een circulair business model te ontwikkelen. 

Van Hees: “We willen studenten gedurende de opleiding alles aanreiken om zich tot kritische professionals te ontwikkelen die met een ruimere blik naar business modellen kijken.

 

Niet opschalen is ook een vorm van waardevernietiging

In hun tweede jaar gaan TBK-studenten aan de slag met circulaire businessmodellen.  Voorheen was dit een blok van 7 weken. Maar sinds dit jaar beslaat het vak zelfs het hele semester. “Daardoor is er meer tijd om je te verdiepen, het is minder gefragmenteerd. Dat is voor zowel studenten als docenten veel fijner.” stelt Van Hees. 

Ook inhoudelijk is het projectvak doorontwikkeld. Daar kwam de CIRCO methodiek om de hoek kijken. “De CIRCO methode stelt je in staat te kijken naar de hele keten. Hoe breng je waardevernietiging in kaart? Hoe maak je processen beter? Hele belangrijke vragen, waar een TBK’er mee aan de slag moet kunnen.” Eerdere jaren waren studenten voor het vak vaak bezig met het bedenken van nieuwe initiatieven. Nu ligt de focus echter op het opschalen en versnellen van bestaande circulaire initiatieven. Van Hees: “Als je niet voldoende kunt opschalen en versnellen is dat namelijk ook een vorm van waardevernietiging.”

HvA pitches zero waste dome interclean CIRCO

Vragen van opdrachtgevers matchen aan leerdoelen

In totaal volgden 100 studenten het vernieuwde vak inclusief de CIRCO Track. In teams van 4 gingen zij aan de slag met praktijkcases voor verschillende opdrachtgevers. Dat was soms een flinke uitdaging, want hoe krijg je de vragen van opdrachtgevers gematcht aan de leerdoelen? 

Van Hees: “Een opdrachtgever heeft al vaak een idee over de oplossing. Terwijl het startpunt vanuit de HvA student juist is: wat is nu het echte probleem? Waar in de keten vindt waardevernietiging plaats? Waar gaan we op inzoomen? Het is best spannend voor studenten om zich niet teveel te laten leiden door de bestaande ideeën. Om constructief kritisch het gesprek in gaan. Daar kan de kennis die studenten opdoen in de CIRCO Track enorm bij helpen.”

Uiteindelijk mochten 8 teams hun circulaire businesscase pitchen tijdens Interclean in de Zero Waste Dome. Winnaar was het team dat voor Matras Recycling Europe onderzocht welke producten je nu het best van oude matrassen kunt maken. Van Hees: “Er zijn misschien wel 20 tot 26 repurpose toepassingen voor matrassen. Maar sommige toepassingen zijn pas interessant bij een bepaald volume. Door verbeteringen in de logistiek en groei van het bedrijf wordt het mogelijk om de volumes te verhogen. Hierdoor worden nieuwe repurpose-toepassingen voor de markt interessanter, waaronder triplex, kastjes en stucloperplaten. De studenten keken naar het logistieke proces aan de achterkant. Zo hebben ze bijgedragen aan het opschalen van de gekozen oplossing.”   

De winnaar kreeg de circulaire wisselbeker die dit jaar is geïntroduceerd en die volgend jaar wordt doorgegeven aan de volgende winnende groep.

 

Samenwerking HvA en CIRCO

Al met al was dit een succesvolle implementatie van de CIRCO Curriculum Kit.

Terugblikkend op het traject stelt Marco van Hees: “De studenten vonden het bijzonder interessant en leuk om de CIRCO methodiek in deze context in te zetten. CIRCO’s Bas Roelofs wist ons ontzettend goed wegwijs te maken in de ketenanalyse. En ook voor ons als docenten was het een mooi leertraject. Volgend jaar kunnen we dit dus zelf doen.”

Ook op andere vlakken werken de HvA en CIRCO samen. Zo is CIRCO onder andere partner in het RAAK-mkb onderzoeksproject Repurpose Driven Design and Manufacturing. Meer informatie over dat programma vind je via deze link.

“Als je niet voldoende kunt opschalen en versnellen is dat ook een vorm van waardevernietiging.”
Marco van Heesonderzoeker & docent Circular Economy (HvA)
Amke van der Linden
Amke van der Linden
Stel een vraag

Discussieer mee