“We redden vele honderden kilo’s dekbedden van de verbrandingsoven”

Update

Op de zogenaamde ‘beddenzolder’ in Kringloop Zwolle staan alle producten uitgestald die te maken hebben met slapen. Van bedden en dekbedovertrekken tot ledikantjes en nachtkastjes. En sinds kort liggen er ook tweedehands, gewassen dekbedden. ‘Deze dekbedden zijn nog niet uitgeslapen’ en ‘met het kopen van dit dekbed vermindert u de CO2-uitstoot’, staat er op kaartjes die aan de keurig opgerolde dekbedden hangen. “Maar weinig mensen staan ervoor open een tweedehands dekbed te kopen. Door de dekbedden professioneel te laten wassen, en ze op deze manier aan te bieden, hopen we mensen daar toch toe te verleiden.”

Tweedehands gewassen dekbedden

Met het nieuwe circulaire verdienmodel wil Kringloop Zwolle vele honderden kilo’s donzen dekbedden ‘redden’ van de verbrandingsoven. Een ambitieuze oplossing voor een lastig probleem. Voorheen accepteerde Kringloop Zwolle alleen de écht mooie dekbedden. De rest werd geweerd, vertelt directeur Wilma Voortman. “Die kregen we niet verkocht, omdat ze te versleten en verkleurd waren. Zonde, want dit is echt een groot probleem. Doordat grote textielinzamelaars niks willen met dekbedden, verdwijnen ze allemaal in de verbrandingsoven. Dat probleem wilden we graag bij de kop pakken.”

Waarde behouden en toevoegen

Wilma en haar collega besloten mee te doen aan een CIRCO Track speciaal voor kringloopbedrijven. Die gingen ze met een open blik in. “We wisten dat we iets wilden met dekbedden, en dat we ze zelf wilden verkopen. Dat was het. Dat we verder nog geen idee hadden, bleek juist een voordeel te zijn. Tijdens de Track leerden we namelijk dat je tijdens het ontwerpproces niet gelijk op een oplossing moet gaan zitten, maar zo lang mogelijk breed moet blijven kijken. Dat inzicht heeft me ook geholpen tijdens andere trajecten. Ook zijn we gaan bekijken hoe we per deelstroom binnen de dekbedden zoveel mogelijk waarde konden behouden en hoe we er waarde aan konden toevoegen.”

"De toevoeging van de waarde van het wassen levert bij synthetische dekbedden niet meer op dan de prijs die we ervoor kunnen vragen. Bij de Action kun je namelijk een synthetisch dekbed kopen voor een luttele 20 euro."
Wilma VoortmanDirecteur Kringloop Zwolle

Zoveel mogelijk hergebruik

“Als kringloopwinkel hoeven we geen winst te maken, maar we moeten natuurlijk wel de kosten eruit halen – zoals de personeelskosten en de kosten van het sorteren. Maar ons belangrijkste doel is het milieu, dus als je het over de Ladder van Lansink hebt gaan we voor zoveel mogelijk hergebruik. Tijdens de Track kwamen we via een deelnemer in contact met Ducky Dons (fabrikant van donzen dekbedden en kussens, red.). Zij waren bezig met het inzamelen van tweedehands dons, om dat vervolgens uit de dekbedden te halen, te wassen en er nieuwe dekbedden van te maken. Maar ze wisten niet zo goed hoe ze aan dat dons konden komen, omdat ze niet bij grote textielinzamelaars terechtkonden.”

Professioneel wassen

Dit was voor Kringloop Zwolle een mooie kans om een deel van de donzen dekbedden en hoofdkussens af te zetten in ruil voor een vergoeding. Ducky Dons haalt de dekbedden uit elkaar, recyclet ze en maakt er nieuwe dekbedden van, via hun eigen proces Donsretour. Ook versleten en verkleurde dekbedden en hoofdkussens zijn welkom, zolang het etiket vermeldt dat het om dons en veren gaat.

“Ook besloten we om de donzen dekbedden die nog goed zijn, professioneel te laten wassen en vervolgens zelf weer te verkopen, net als wollen dekbedden van duurdere merken. De verkoop van deze dekbedden moet de kosten van de afvoer van de rest gaan dekken. De minder goede donzen dekbedden gaan naar Ducky Dons, die ze uit elkaar haalt en recyclet. En van de synthetische dekbedden halen we de goede eruit, die verkopen we zonder ze te wassen. Want wassen is nou eenmaal duur, en de toevoeging van de waarde van het wassen levert bij synthetische dekbedden niet meer op dan de prijs die we ervoor kunnen vragen. Bij de Action kun je namelijk een synthetisch dekbed kopen voor een luttele 20 euro.”

IMG_4700

Belangrijk kantelpunt

Een kantelpunt was de keuze om niet álle dekbedden te gaan inzamelen. “Dan zouden we namelijk komen te zitten met een hele grote stroom minder goede synthetische dekbedden die we niet kwijt kunnen. We zijn ons gaan richten op een stroom waarvan we nu al weten dat we het kwijt kunnen, namelijk donzen dekbedden. Toen we dat eenmaal hadden besloten, konden we vooruit. Dan hebben we geen totaaloplossing, maar wel een deel van de oplossing, en kunnen we nu tenminste íets doen. Met de minder goede synthetische dekbedden kunnen we nu eerst niks, maar hopelijk later wel.”

Beddenzolder als concept

De volgende vraag was: hoe zet je zo’n concept in de markt? Daarvoor ging de kringloop een samenwerking aan met studenten van de Cibap kunstvakschool in Zwolle, van de opleiding interieurontwerp. “Zij hebben het hele concept uitgewerkt. Ze hebben de complete beddenzolder in de winkel opnieuw ingericht, waar we de dekbedden verkopen. Ook was het hun idee om de dekbedden opgerold aan te bieden met een touw er omheen, en houten kaartjes met informatie eraan.”

Opschalen en landelijke uitrol

Eind december begon de kringloop met de inzameling, als pilot. Het initiatief lijkt aan te slaan, want mensen doneren actief beddengoed en de kringloop heeft al twee keer een grote lading donzen dekbedden laten ophalen door Ducky Dons. Inmiddels  is de pilot afgerond en werken ze aan een landelijke uitrol. Via de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) kan het initiatief nu landelijk door andere kringloopwinkels worden opgepakt. “We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk kringloopwinkels aanhaken, want dan kunnen we pas écht impact maken, en dat is wat we willen.”

Discussieer mee 6 comments

Kan ik dekbedden opsturen. Ik heb ze gewassen

Lisa Circo

9 maart 2021

Dag Yvonne, daarvoor moet je contact opnemen met Kringloop Zwolle. Succes!

Kan ik ook dekbed bij jullie kopen en naar mijn adres op laten sturen

Dag, dat kan sowieso niet via ons, maar wellicht is er via Kringloop Zwolle iets mogelijk? Ik zou contact met hen opnemen. Succes!

Marlies Roos

1 oktober 2021

Ik heb een aantal Texerlaar wollen dekbedden, die ik op ga ruimen. Zijn 15 – 20 jaar oud.
Willen jullie deze nog recyclen?
Ook 1 Noors donzen dekbed. Idem dito. Hebben jullie interesse?

Met vr.gr Marlies Roos.

Beste Marlies, je kunt het beste contact opnemen met de Kringloop Zwolle voor deze vraag. Veel succes!