“We moeten nu als pionier 2.0 opnieuw handen en voeten geven aan onze rol als circulair bedrijf”

Update

De circulaire economie zit in de lift. Goed nieuws, maar wat doe je als je bedrijf al bijna vijftig jaar circulair werkt? Hoe zorg je er dan voor dat je die pioniersrol behoudt, en hoe kun je je blijven onderscheiden? Met deze vragen kwamen Tristan Frese, adjunct bedrijfsleider bij aannemingsbedrijf De Schijf Groep, en zijn collega Jeroen Goudberg, projectmanager, naar de CIRCO Track Hubs in Circulaire Bouw. “We hebben nu een veelbelovende businesscase liggen waarmee we zowel ons marktaandeel als onze naamsbekendheid vergroten.”

schijf groep met certificaat

5 maart 2020

In 1972 begint De Schijf Groep met het slopen van houten kassen, vertelt Frese. “Tijdens het verzamelen en demonteren van de kassen komen ze erachter dat dat eigenlijk best hoogwaardig materiaal is, heel geschikt voor hergebruik. Daar zijn ze toen nieuwe meubels van gaan maken. Ook nu maken we nog steeds sloophouten meubels van herwonnen materiaal. We hebben hier in Uithoorn een fysieke winkel van drieduizend vierkante meter waar alle materialen die we terugwinnen binnenkomen. In onze eigen werkplaats remanufacturen we deze materialen tot onder meer nieuwe meubels en andere interieur-items. Die verkopen we via onze tak Restoric, vanuit waar we ook onder meer gebruikte bouwmaterialen, sloophout en vintage meubels verkopen.”

Unieke combinatie

De materialen zijn afkomstig van projecten waar De Schijf Groep onder meer restauratie-, renovatie- en sloopwerkzaamheden uitvoert. Daarnaast houdt het aannemingsbedrijf zich onder meer bezig met asbestverwijdering, grondsanering, funderingsherstel, boren en zagen met diamant en transportwerkzaamheden. “Met deze combinatie – het aannemingsbedrijf aan de ene kant en aan de andere kant de fysieke winkel plus werkplaats waar we materialen vanuit onze eigen projecten opnieuw verwerken – onderscheiden we ons van andere bedrijven in de branche”, vertelt Frese trots. “Tegelijkertijd moeten we er nu, in een tijd waarin de circulaire economie in opkomst is, voor zorgen dat we onze pioniersrol als circulair bedrijf vasthouden, en dat we hier als pionier 2.0 opnieuw handen en voeten aan gaan geven.”

Kennis en ervaring vermarkten

Daarom besloten Tristan en een collega mee te doen aan de CIRCO Track Hubs in Circulaire Bouw. “Deelname aan de Track was voor ons bovendien een mooie kans om eens te zien wat er bij andere ondernemingen in de branche leeft, en om nieuwe contacten op te doen.” Tijdens de Track onderzochten Tristan en zijn collega onder meer de factoren en actuele trends die van invloed zijn op hun bedrijfsvoering, hun mogelijkheden, ambities, (markt)kansen en waardeketen. “We kwamen erop uit dat we meer kunnen met de kennis en ervaring die we de afgelopen vijftig jaar hebben opgedaan als bedrijf. Dat is namelijk iets waarin we ons onderscheiden van anderen: wij zijn hier al vijftig jaar mee bezig. Die kennis en ervaring kunnen we vermarkten door ons ook te positioneren als kennis- en adviesbureau, waarvan we zelf profiteren doordat we in een heel vroeg stadium aan tafel zitten bij projecten.”

kast schijf groep

Neuzen dezelfde kant op

Daardoor kan De Schijf Groep namelijk al vanaf het prille begin van een project zorgen dat de samenwerking zó verloopt dat – in het ideale scenario – het materiaal dat vrijkomt bij het slopen zoveel mogelijk wordt ingezet bij hetzelfde project, zodat het helemaal niet van de bouw af hoeft. “Als we aan tafel zitten met de overheid, gemeentes, projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen, en je krijgt de neuzen dezelfde kant op, kun je echt dingen bereiken samen. Dan kunnen we namelijk gezamenlijk bekijken: welke materialen kunnen we tegenkomen tijdens het slopen? Wat kost dat? Wat is de kwaliteit van de materialen? Hoe kunnen we die materialen daadwerkelijk opnieuw gaan toepassen in de opbouwfase? Als expert en kennispartner kunnen wij een volledig beeld schetsen, en tegelijkertijd kunnen wij natuurlijk de uitvoering op ons nemen.”

Businesscase met potentie

Met de plannen vergroot De Schijf Groep zijn marktaandeel en naamsbekendheid, ze ontzorgen hun opdrachtgevers én ze bieden zichzelf en hun opdrachtgevers een kartrekkersrol. “Ik zie daarom veel potentie in de plannen. We hebben iets liggen, maar dat moet nog wel tot een geheel gekneed worden. Dat ben ik nu aan het doen. Intern hoef ik niemand meer over de streep te trekken; na iedere Track-dag heb ik de directie verteld over onze voortgang en heb ik plannen in de voorweek gelegd. Waar het nu op aankomt is acquisitie; we moeten zorgen dat we met de juiste partijen aan tafel komen en hen onze nieuwe plannen uitleggen. Kijk; met deze businesscase hebben we het wiel niet opnieuw uitgevonden – en dat hoeft ook niet. Maar dat dit een businesscase is met veel potentie voor ons bedrijf, daarvan ben ik overtuigd. Dus daar moeten we wat mee; op korte termijn. Want als we nu niet instappen in de circulaire trein, dan missen we hem.”

Discussieer mee 1 comment

Gerard Vd Brug

5 maart 2020

Een goede toekomst is aanstaande