Grondstoffenscanner

Kennis

Met de Grondstoffenscanner zie je welke grondstoffen je gebruikt en hoe je de risicoโ€™s van schaarste verkleint.

iStock-519759692

Met behulp van de Grondstoffenscanner kunnen ondernemers en ontwerpers de leveringszekerheid in hun materiaalketen onderzoeken. Schaarse grondstoffen zijn een risico voor je bedrijf. Als je de kritische grondstoffen in je producten hebt opgezocht krijg je een factsheet met specifieke karakteristieken van de grondstof. Waar komen ze vandaan? Wat is het risicoprofiel per materiaal? Daarbij kan het gaan om economische risicoโ€™s, maar ook om milieu- en maatschappelijke risicoโ€™s, bijvoorbeeld rond mensenrechten. Daarnaast word je handelingsperspectief geboden, zodat je handvatten hebt om in actie te komen.

De bron voor de materialen die in de Grondstoffenscanner staan, is de database ‘ecoinvent’. Veel gerenommeerde tools maken gebruik van deze database, wat betekent dat de gegevens up-to-date en betrouwbaar zijn. Ecoinvent is een vereniging zonder winstoogmerk.

De grondstoffenscanner is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME en is speciaal ontworpen voor mkb- en grootbedrijven in de maakindustrie.