Impactmeting en Levenscyclusanalyse

Kennis

De doelstelling van de overheid is om in 2050 een volledig circulaire economie te realiseren. Voor 2030 is het doel om het gebruik van de hoeveelheid primaire grondstoffen te halveren. Hoe meet je dit? En welke invloed heeft dit op je productontwerp en business model?

LCA _ Self Assessment tool TNO

Bij een levenscyclusanalyse (LCA) gaat het om de milieu impact die een product heeft. Hierbij wordt gekeken naar de milieu impact tijdens de volledige levenscyclus, dus vanaf het sourcen van materialen tot einde levensfase.

 

Expert Café Impactmeting en levenscyclusanalyse

Op 17 mei 2022 organiseerde het platform Circular Design CIRCONNECT een Expert Café over levenscyclusanalyses. CIRCONNECT partners CIRCO en TNO gaven samen met het Centrum voor Milieuwetenschappen (Universiteit Leiden) en LBP | Sight meer achtergrond en inzicht in dit thema.

Tijdens het Expert Café kwamen de volgende onderwerpen en sprekers aan bod:

 • Het bredere perspectief Circulaire Economie en levenscyclusanalyse (LCA)
  Jeannette Levels-Vermeer, adviseur milieu & duurzaamheid en eigenaar van LBP|Sight & CIRCO Expert team
 • Het LCA speelveld en de (on)mogelijkheden van de methode
  Dr. René Kleijn, Universitair Hoofddocent bij Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) Universiteit Leiden
 • Het gebruik van de TNO tool voor inzicht in de milieu-impact van producten
  MSc. Diana Bizarro, Medior Scientist Innovator LCA en Circulaire Economie bij TNO
 • Aan de slag met de TNO tool aan de hand met 2 productvoorbeelden
  Gerwin Beukhof, adviseur milieu & duurzaamheid LBP|Sight & CIRCO Expert team

 

In dit Expert Café krijg je, vanuit wetenschappelijke hoek, een uitleg en achtergrondinformatie over impactmeting in het algemeen en de levenscyclusanalyse (LCA) in het bijzonder. Welke rol kan deze vervullen en welke ook niet? Welke ontwikkelingen zijn er binnen Europa en hoe worden deze in Nederland geïmplementeerd?

Bovendien werd de nieuwe Self Assessment tool gelanceerd. Deze tool is bedoeld voor MKB-bedrijven om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de circulariteit en milieu-impact van product(en). Deze tool is gerealiseerd door TNO, LBP | Sight en CIRCO, ondersteund door het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie en is voor iedereen gratis beschikbaar.

 

Terugkijken en verdiepen

Je kunt de opname van het Expert Café terugkijken via deze link:

Ga aan de slag met de Self Assesment tool. Begrijp welke milieu-impact jouw producten maken over de gehele levenscyclus en ontdek hoe je dit kan verbeteren. Op basis van de uitkomsten kun je beslissen dat meer inzicht noodzakelijk is, dan is aan te raden om een adviseur op het gebied van LCA in te schakelen.

Je kunt de presentaties van de afzonderlijke sprekers via onderstaande links downloaden: