“BlueCity wil een circulaire verbinder worden in Zuid-Holland” – CIRCO Hub

Update

De CIRCO Hub in Zuid-Holland is een feit! BlueCity gaat de komende jaren nog meer CIRCO Tracks organiseren én uitvoeren, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Wat is de gedachte hierachter, en wat zijn de plannen? Hannah Bruinink, relatiemanager van de CIRCO Hub bij BlueCity, licht de stap toe.

BlueCity-Circulaire-Economie-2021mei-15

Hannah Bruinink (BlueCity) en Bas Hillerström (CIRCO) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Jacqueline Fuijkschot

Waarom is BlueCity de nieuwe regionale CIRCO Hub geworden?

“We werken al twee jaar samen met CIRCO en we hebben vorig jaar samen vijf CIRCO Tracks georganiseerd, dus het leek ons een logische keuze om de samenwerking verder uit te breiden en te verdiepen. Het bevalt namelijk heel goed! Een CIRCO Track is een mooi instrument waarmee ondernemers een eerste stap kunnen zetten binnen de circulaire economie. Die manier van werken past goed bij BlueCity: we willen concreet aan de slag gaan, niet lullen maar poetsen.”

“Binnen BlueCity hebben we verschillende proposities, zoals het BlueCity Lab, events, publieke programmering en zakelijke programma’s zoals de Circular Challenge. Als een ondernemer bij ons een CIRCO Track heeft gevolgd, kunnen we hem of haar helpen de volgende stap te zetten door te verwijzen naar een van de vele andere mogelijkheden in BlueCity. Daarnaast is de Hub voor ons een mooie manier om ons bestaande netwerk te benutten én het verder uit te breiden. Maar het werkt twee kanten op: CIRCO kan ook profiteren van het grote netwerk dat wij al hebben. Kortom; we zien veel voordelen en we zijn blij dat we nu CIRCO Hub zijn.”

Wat zijn jullie plannen als CIRCO Hub?

“Het is ons doel om als spil te fungeren in de regio Zuid-Holland als het gaat om circulaire economie, om echt een verbinder te worden. We werken nu al samen met onder meer Gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, de Rabobank en MKB Nederland, en dat zijn we nu aan het uitbreiden. Zo zijn we bezig om met meerdere gemeenten contact te leggen en te kijken wat we voor ze kunnen betekenen. Daarnaast willen we meer gaan samenwerken met brancheorganisaties en andere circulaire versnellers uit de provincie. Het is onze ambitie om die samenwerking voor het einde van dit jaar echt te laten groeien.”

“Daarnaast is de follow-up na een Track voor ons een belangrijk aandachtspunt. We willen bedrijven meer blijven volgen en kijken waar ze behoefte aan hebben. We horen vaak van bedrijven dat ze na een Track behoefte hebben om weer samen te komen. Dat willen we gaan faciliteren.”

Waar liggen de komende tijd circulaire kansen in en rond Rotterdam?

“De provincie Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden omtrent circulaire bedrijventerreinen, daar willen we bij aanhaken. Een ander actueel onderwerp is de transformatie van leegstaande panden, bijvoorbeeld van woningcorporaties, maar ook bedrijfspanden. Die staan nu leeg door corona. Wat kunnen we daarmee doen, samen met de keten? Daarnaast zijn we aan het kijken naar installatietechniek: hoe kunnen we er samen met de keten voor zorgen dat het onderhoud van gebouwen energiezuiniger wordt, hoe kunnen we daar slim mee omgaan, ook als het gaat om tenders en meerjarencontracten? In de bouw speelt veel momenteel, ook rondom de opgave die er is met betrekking tot nieuwbouw.”

Heb je vragen over de BlueCity CIRCO Hub, opmerkingen, of ideeën? Neem contact op met Hannah via h.bruinink@bluecity.nl!

 

Meer weten over CIRCO Hubs of zelf als CIRCO Hub aan de slag?
Lees hier meer!

Topics

Hub

Discussieer mee