Let op! Deze track is al geweest

Track – Koper: circulaire kabels en transformatoren

Track

15 & 29 maart en 6 april 2021
Zie 'data en tijden'

Koper wordt steeds schaarser, en de mijnbouw die ervoor nodig is heeft een enorme impact op ecologische en sociale systemen. De grote infrabedrijven in Nederland hebben zich verenigd in de Groene Netten. Zij hebben de ambitie om vanaf 2030 geen ‘virgin’ koper meer toe te passen. In dit project zoeken zij de dialoog met marktpartijen waar zij producten als leidingen en buizen van afnemen.

Om over te stappen op het gebruik van secundair koper moet onderzocht worden welke belemmeringen er zijn en hoe die aangepakt kunnen worden. Tegelijkertijd is het voor het sluiten van de koperkringloop nodig dat ongebruikt koper in de grond wordt geoogst en dat de inzamelings- en verwerkingsketen voor afgedankt koper inzichtelijk en transparant is. Om die reden worden alle ketenpartners betrokken bij deze dialoog.

 

Driedaags ontwikkeltraject

CIRCO biedt een driedaags praktijkgericht ontwikkeltraject aan, om samen met ketenpartners een eigen circulaire propositie in ontwerp en businesscase uit te werken. Zo ontdekken we nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Deze Track wordt in samenwerking met Groene netten Partners, het Versnellingshuis en het Uitvoerinsprogramma Circulaire Maakindustrie georganiseerd.

 

Programma

Dag 1 – Initiate Workshop
(Maandag 15 maart 09:00 – 12:30 en 15:30 – 17:00 uur)

Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen en ontdekken waar de grootste verspilling – en dus ook businesskansen zitten.

Dag 2 – Ideate Workshop
(Maandag 29 maart 13:00 – 17:00 uur)

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen die verder.

Dag 3 – Implement Workshop
(Dinsdag 6 april 9:00 – 11:00 en 14:30 – 17:00 uur)

Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Praktische informatie

Voor wie?

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die een rol spelen gedurende de levenscyclus van kabels en transformatoren. Van de design-fase tot end of life.

Een Track biedt plaats aan maximaal 12 bedrijven, indien er veel meer aanmeldingen zijn gaan we mogelijk een extra Track organiseren. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een  designer/ingenieur/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf, voegt veel waarde toe aan het Track-proces.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs is €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Data en tijden

Dag 1: Maandag 15 maart 09:00 – 12:30 en 15:30 – 17:00 uur
Dag 2: Maandag 29 maart 13:00 – 17:00 uur
Dag 3: Dinsdag 6 april 9:00 – 11:00 en 14:30 – 17:00 uur

Trainers

Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette Levels-Vermeer
Meer info
Linda Louwissen
Linda Louwissen
Meer info