Let op! Deze track is al geweest

Workshop Track – Circulaire kaassector (online)

Track

28 mei, 18 & 29 juni 2020
9.00 - 18.00 uur

Er spelen diverse uitdagingen binnen de kaassector, zoals het gebruik van niet-recyclebaar kunststof verpakkingsmateriaal en niet-afbreekbaar kunststof voor kaaskorsten. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én businessmodellen. In deze CIRCO Track leer je er alles over.

CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject (Track) aan in samenwerking met Platform Groene Hart Werkt!, Kaasacademie en de Provincie Zuid-Holland om ketenpartners bij elkaar te brengen en vanuit ieders eigen positie en businesscase op weg te helpen. Daarbij doe je kennis op over circulair ondernemen en circulair design. Zo ontdekken we samen nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Kunststof wordt op grote schaal toegepast voor de verpakking van kaas, zoals PET-schalen. Deze verpakkingen worden door Kunststof Sorteer Installaties gescheiden en komen terecht in specifieke stromen. Helaas zijn de meeste verpakkingen nog niet ontworpen met het oog op recycling. Ze kunnen onder meer meerlaagse topfolie, labels, inlays, hotmelt of rekwikkelfolie bevatten, wat goede recycling onmogelijk maakt. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen. Je wordt op weg geholpen in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Programma

Dag 1 Initiate Workshop: 28 mei 2020
Deze eerste dag wordt in een online omgeving aangeboden, waarbij je zowel met de trainers als met de overige deelnemers kunt kennismaken en kunt werken aan de analyse van je huidige circulaire waardeketen. De trainers helpen je met het ontdekken van circulaire kansen. Daarnaast komen een aantal experts op het gebied van sorteren en recyclen aan het woord.

Dag 2 Ideate Workshop: 18 juni 2020
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. De kansen uit de vorige workshop worden opgepakt en verder verkend.

Dag 3 Implement Workshop: 29 juni 2020
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?

 • Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen!
 • Bovendien is het een innovatieve herijking van je business model, zodat deze toekomstbestendig is. Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
 • Samenwerken binnen de keten maakt mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Hierdoor worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.
 • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Praktische informatie

Voor wie?
  Deze Track wordt georganiseerd voor:

 • Kaasbedrijven die kaas maken en verpakken;
 • Producenten die verpakkingen voor kaas ontwerpen en produceren;
 • Retailers die kaas verkopen;
 • Ketenpartners die machines leveren aan de kaasindustrie of die reststromen van kaas(productie) verwerken.

Een Track biedt plaats aan maximaal 11 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee personen mee, een duo van een  designer/ingenieur/business developer en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf, voegt veel waarde toe aan het Track-proces.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

Siem Haffmans
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info