Modulaire bank – Landal GreenParks & OT Design

Case

“Als bedrijf alleen word je niet circulair, je moet samenwerken met partners in de keten. Begin ergens en ga daarna testen en verbeteren. ‘Gewoon doen’ versnelt het ontwikkelproces.”
Robert HoenLandal GreenParks, deelnemer CIRCO Track
13. Landal

Uitdaging

Op vakantieparken wordt het meubilair intensief gebruikt. Een bank wordt vaak na zeven jaar vervangen, maar soms ook al eerder. Deze banken zijn volledig verlijmd en geniet, waardoor reparatie te duur is en recycling erg moeilijk. Om het grondstofverbruik in hun interieurs terug te dringen ontwikkelde Landal GreenParks in samenwerking met OT Design een modulaire bank.

Circulaire ontwerpstrategie

Het ontwerp van de modulaire bank is gericht op snelle reparaties, updates en recyclebaarheid. Naar verwachting gaat de bank wel 15 jaar mee. Het stalen frame biedt een sterke basis waarop de andere modules zijn bevestigd, en kan na te zijn afgedankt weer worden hergebruikt. De uitstraling van de bank is aan te passen door de armleuningen, poten of bekleding te vervangen. Elk onderdeel van de bank heeft een aparte hoes, die er door de slimme klittenbandconstructie eenvoudig af is te halen. Als er een vlek op zit hoeft dus niet de hele bekleding vervangen te worden.

De bank is nog niet volledig recyclebaar, door de moeilijke verwerking van het schuim en het kunstleer of textiel. Doordat de bank intensief wordt gebruikt en brandveilig moet zijn, is specifiek materiaal nodig. Duurzamere alternatieven voor deze materialen zijn momenteel niet beschikbaar of te duur. Maar door de langere levensduur van de bank wordt al een hoop afval voorkomen. Daarnaast ontwikkelde OT Design een herbruikbare verpakking voor het leveren van de banken, waarmee ze ook veel materiaal besparen.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Standaardisatie, Reparatie, Opwaardeerbaarheid & Demontage

Circulair businessmodel

Landal koopt de bank met een servicecontract, waarna de bank aan het einde van de levensduur terug gaat naar OT Design. Kleine reparaties zoals het vervangen van de hoezen doet het park zelf, de nieuwe hoezen stuurt OT Design per post op. Controles en groter onderhoud voert OT Design uit. De modulaire bank is ongeveer 15% duurder in aanschaf, maar dit prijsverschil is snel terugverdiend door de langere levensduur van de bank. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om de bank aan het einde van de levensduur door middel van een kleine investering een tweede leven te geven; zowel het schuim als de hoes worden dan op locatie vervangen.

> Circulaire businessmodellen: Hybridemodel & Tussenbatermodel: terugwinnen

Resultaat & vervolg

De banken staan nu in een flink aantal pilotwoningen. Landal verwacht dat de bank straks in alle parken gebruikt gaat worden. Samen met OT Design onderzoeken ze de mogelijkheid van het opzetten van een leasecontract. Daarnaast verkennen ze verdere mogelijkheden tot het verduurzamen van hun interieur, zo zijn ze bijvoorbeeld in contact met een beddenproducent om hetzelfde systeem ook op de bedden toe te passen.