[VIDEO] MUD Jeans – circulaire spijkerbroeken

Case

“Ik heb in mijn leven de kledingindustrie zien ontploffen naar een monster dat fast fashion heet”
Bert van SonOprichter MUD Jeans
763

Je nieuwe spijkerbroek leasen? MUD Jeans is het enige circulaire jeansmerk ter wereld en is vandaag de dag een voorbeeld van hoe het beter kan in de denim-industrie. Ze leveren nu al aan 300 winkels in 30 landen, maar hun webshop speelt minimaal een even grote rol. Het spijkerbroekenmerk laat zien dat met circulair ontwerpen van product én businessmodel, je ook tijdens een crisis overeind blijft en eigenlijk ‘gewoon’ doordraait. Benieuwd naar hun verhaal? Lees snel verder!

 

MUD Jeans: circulair productontwerp én businessmodel

Bij MUD Jeans kan je je spijkerbroek kopen of leasen, maar de bedoeling is dat de broek aan het einde van z’n levensduur weer terugkomt en wordt dan verwerkt tot een nieuwe broek. Daarnaast centraliseert het jeansmerk de voorraad voor winkels en levert ‘never out of stock’. Dat betekent dat winkeliers kleine inkoop kunnen doen, aankijken hoe de verkoop loopt en bijbestellen zodat het de volgende dag geleverd wordt. “Een groot onderdeel van onze duurzaamheid is dat we de markt niet volstoppen met allemaal troep.”

“Impact maken kan je doen op twee manieren: Een voorbeeld zijn in de industrie en groeien naar economics of scale”

Impact maken met het meest vervuilende product

Waar staat de industrie op dit moment en hoe gaat MUD Jeans om met de uitdaging om van een van de meest milieubelastende kledingstukken een duurzame variant te maken? In de video hieronder vertelt oprichter Bert van Son over zijn aanpak!